Gedoogsteun van de SGP

door GB op 13/09/2010

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Gedoogsteun van de SGP

Van der Staaij suggereerde het al in het kamerdebat, maar inmiddels worden de onderhandelingen over de gedoogsteun van de SGP meer in de openbaarheid gevoerd. In het Nederlands Dagblad sloeg hij zaterdag zo zijn eigen piketpalen de grond in: medische ethiek, vrijheid van onderwijs en de Winkeltijdenwet. Al te veel ‘progressie’ op die terreinen en de staatkundig gereformeerden klimmen achter Cohen aan de oppositionele gordijnen in.

Geen woord over de SGP-vrouwen, of over de plicht die de Staat volgens de Hoge Raad heeft om ‘daadwerkelijk maatregelen te treffen’ om vrouwen op de kandidatenlijsten bij de SGP te krijgen. Als de SGP niet zelf beweegt, dan ligt een wijziging van de Kieswet nogal voor de hand. Minister Hirsch-Ballin stelde zelf destijds voor de camera dat hij verwachtte de zaak geregeld te hebben voor de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of die kwestie een rol speelt, en zo ja welke. ‘Gedoogt’ de SGP wettelijke maatregelen die hun eigen Program van Beginselen buiten de orde plaatsen en verhinderen dat de SGP in ongewijzigde vorm meedoet aan de provinciale verkiezingen, en dus ook de Eerste Kamer? De SGP zinspeelde destijds dat ze bij het EHRM in Straatsburg in beroep zouden gaan. Maar daar heb ik niets meer van gehoord. Iemand? Daarmee zou er in ieder geval tijd gekocht worden.

Eerst maar even afwachten of Tjeenk Willink nog iets te melden heeft over een kabinet dat zijn vruchtbare samenwerking mede af laat hangen van een partij wiens huidige organisatie door de Staat niet meer geaccepteerd mag worden.

Vorige post:

Volgende post: