Geert en de Toren van Pisa

door Redactie op 23/03/2014

in Haagse vierkante kilometer, Uitgelicht

Post image for Geert en de Toren van Pisa

De Partij voor de Vrijheid heeft veel weg van het gezelschapsspel ‘De Toren van Pisa’. De eenmanspartij zelf is al een wankele constructie. Na iedere verkiezing worden er een paar door de leider geselecteerde poppetjes in de toren geplaatst, die daardoor nog minder stabiel wordt. Door het heen en weer zwenken van de toren valt er af en toe een poppetje uit. De leider moet dan flink zijn best doen om de toren weer recht te zetten. Dat lukt altijd maar half, want het probleem is dat de basis van de toren onder constructiefouten lijdt. De toren blijft instabiel en op een gegeven moment vallen er steeds meer poppetjes, en steeds meer poppetjes tegelijk uit de toren. De toren loopt momenteel zelfs het gevaar in z’n geheel om te donderen.

Om zijn Toren van Pisa iets minder te laten schommelen heeft partijleider Wilders al een tijd geleden een truc bedacht: hij zet poppetjes in de toren die meerdere petten op hebben. Ze zijn lid van de gemeenteraad en zitten tevens in de Tweede Kamer. Of ze zijn statenlid, zodat ze zichzelf de Eerste Kamer in kunnen stemmen. In Almere doen acht van de negen PVV-raadsleden niet meer mee met leider Geert. De enige die trouw blijft aan Wilders, Chris Jansen, is tevens voorzitter van de PVV-fractie in de staten van Flevoland. Hoe minder poppetjes in de toren, hoe stabieler die wordt. Maar als er dan een poppetje uitvalt, neemt die al zijn petten mee. Joram van Klaveren is Tweede Kamerlid én lid van provinciale staten Flevoland. Hij vertrekt met nog drie andere statenleden. Onder hen is ongetwijfeld tot opluchting van Wilders niet het statenlid Kees Kok. Nu heeft waarschijnlijk vrijwel niemand ooit van Kees Kok gehoord en als vertrouweling van Wilders kan hij ook niet gelden. Hij zit echter wel namens de PVV in de Eerste Kamer. Dat statenleden uit Flevoland hem de rug toekeren, kan Wilders waarschijnlijk weinig schelen, maar een senator is te belangrijk om kwijt te raken.

Er zitten nog meer statenleden van de PVV in de Eerste Kamer. Zeeuws statenlid en senator Peter van Dijk hult zich in stilzwijgen over de opmerkingen van zijn partijleider. Van Brabants statenlid en senator Frijters-Klijnen horen we al helemaal niets. Dat zou te maken kunnen hebben met eerdere ongelukkige optredens in de media. Heel anders ligt het met Marjolein Faber-Van de Klashorst, PVV-fractievoorzitter in de staten van Gelderland en tevens lid van de Eerste Kamer. Die riep afgelopen woensdag in Den Haag gezellig “Minder, minder, minder!” met de andere PVV-aanhangers. Mogelijk kan ze nu de nodige aangiftes verwachten. Ronald Sörensen is PVV-senator, maar geen statenlid. Wel is hij medeoprichter en erelid van Leefbaar Rotterdam en zat hij jaren voor die partij in de Rotterdamse gemeenteraad. Toen hij verklaarde voor 100% achter de Marokkanenuitspraak van Wilders te staan, werd dan ook even de vraag gesteld wat dit voor gevolgen zou hebben voor de formatie in Rotterdam. Partijleider van Leefbaar Rotterdam Eerdmans zag zich in elk geval genoodzaakt afstand te nemen van de uitspraken van Wilders.

En zo zijn er nog veel meer kruisverbanden binnen de PVV. Europarlementariër Laurence Stassen keert de PVV de rug toe, blijft in het Europees Parlement, maar geeft haar zetel in de staten van Limburg op. Zij zit echter ook in de commissie die kandidaten selecteert voor het verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei aanstaande. Dat doet ze samen met Joram van Klaveren, eveneens opgestapt bij de PVV, maar nog wel lid van de Tweede Kamer en als gezegd ook van provinciale staten Flevoland. De nieuwe PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad, die al een pas verkozene verloor, telt drie leden die tot voor kort (september 2012) voor de PVV in de Tweede Kamer zaten: Gerbrands, Elissen en Dille. Voorheen werd de fractie geleid door Machiel de Graaf, die dat combineerde met het lidmaatschap van eerst de Eerste, en later de Tweede Kamer. PVV-senator Popken is persoonlijk medewerkster van de Grote Leider zelf.

Natuurlijk is er niet alleen maar sprake van dubbele petten bij de PVV. Het opgestapte Tweede Kamerlid Bontes, dat al aandringt op het uit de fractie zetten van Geert Wilders zelf, zinspeelde op het vertrek van de juristen Lilian Helder en Raymond de Roon. Beiden zijn alléén Tweede Kamerlid voor de PVV, al zat De Roon wel tevens enkele jaren in de gemeenteraad van Almere. Hoe dit verder ook zij, als er weer een poppetje uit Wilders’ Toren van Pisa dondert, blijft het devies: let goed op alle petten.

(foto: Druyts.t/CC-licentie)

1 Dirk Boom 24/03/2014 om 16:57

De Toren van Pisa gedachten is een zeer fraaie. En als er teveel afvalt, wordt de toren weliswaar stabieler, maar blijft de bodem problematisch. Jammer echter dat deze gw toren zo lelijk is. Hij dient te worden afgebroken.

2 Yoeri Roosendaal 26/03/2014 om 08:08

Die Haagse lijsttrekker, Léon de Jong, zat eerder ook voor de PVV in de Tweede Kamer. Werkloze PVV-politici, die nergens aan een baan kunnen komen, worden dus in de Haagse gemeenteraad geparkeerd. Ook de lijst voor de komende EP-verkiezingen is weer een feest van de dubbele petten: lijsttrekker is de fractievoorzitter in de Senaat, Marcel de Graaf. Nummer 2 (Maeijer) zit in de provinciale staten, nummers 6 en 9 (Elissen en Dille) zijn hierboven al genoemd.

In Flevoland lijkt het toch minder slecht af te lopen voor Geert. Van Klaveren geeft zijn zetel terug en slechts één statenlid gaat voor zichzelf verder.

Vorige post:

Volgende post: