Gemarteld door de sjeik

door EB op 28/04/2009

in Buitenland

Beeld uit martelfilm VAEAfgelopen week schreef dagblad De Pers over Issa bin Zayed Al Nahyan. Aanleiding was een video waarop te zien is hoe de broer van de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een boer op brute wijze martelt. Volgens ABC News, de Amerikaanse nieuwszender die de video openbaar heeft gemaakt, is het slachtoffer vermoedelijk Mohammed Shah Poor: een Afghaanse graanhandelaar die er door de sjeik van beschuldigd werd te weinig graankorrels te hebben afgeleverd op de koninklijke boerderij aan de rand van Abu Dhabi.

Wat doe je als regering als een lid van het koninklijk huis op deze manier de pers haalt? De minister van Binnenlandse Zaken van de golfstaat verklaarde tegenover ABC News dat het 45 minuten durende incident dat op de video is vastgelegd geen deel uitmaakt van een gedragspatroon. En de minister zou het moeten kunnen weten, want sjeik Issa is één van zijn broers. Hoewel het feit dat de video op zijn bevel is gemaakt – naar verluidt omdat de sjeik de martelingen binnen de muren van het paleis nog eens terug wilde kunnen kijken – en de video aanwijzingen van Issa bevat voor de cameraman, toch te denken geeft. Het land heeft het VN Vrouwenverdrag aanvaard (overigens met enkele voorbehouden voor situaties waarin het verdrag strijdig zou kunnen zijn met de Sharia) en het Internationaal Strafhof erkend, maar het jaarrapport van Amnesty International uit 2008 over de mensenrechtensituatie in het 4,6 miljoen inwoners tellende land stemt allerminst tot vreugde. Toch geldt het land als een bevriende natie van Nederland. Dat is niet verwonderlijk, want op Israël en Saoedi-Arabië na vormt het land voor Nederland de belangrijkste exportmarkt in het Midden-Oosten. Bovendien heeft het land zeer omvangrijke olie- en gasvoorraden.

De Prins van Oranje en prinses Máxima, met in hun kielzog de staatssecretaris van economische zaken (de heer Heemskerk) zijn begin dit jaar ook nog op bezoek geweest in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit bezoek was gericht op versterking van de betrekkingen tussen beide landen, waarbij de nadruk lag op de economische samenwerking. Ik ben benieuwd of iemand bij een volgend bezoek de mensenrechten ook weer eens ter sprake durft te brengen.

1 WdH 28/04/2009 om 22:46

Graag roep ik hier het fundamentele recht van associatie in om erop te wijzen dat Frank Ankersmit zaterdag de ‘principiële politiek’ ten grave heeft gedragen. Wellicht gaat een lesje mensenrechten daarom aan de VAE voorbij..

http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article2740027.ece/Het_eigenbelang_regeert_.html

Vorige post:

Volgende post: