Gevonden: Link tussen de Bavariababes en de Europese Unie

door MD op 24/06/2010

in Buitenland

Het was even wachten, maar er is nu toch een Europarlementariër die een link heeft gevonden tussen de rel rondom de Bavariababes en de Europese Commissie. Toine Manders heeft van de Commissie namelijk opheldering gevraagd over de inmiddels afgebroken vervolging van de bierdames en het mogelijke machtsmisbruik van de FIFA. In eerste instantie begreep ik niet helemaal wat de Commissie van doen heeft met een geschil tussen Bavaria en de FIFA. Zeker niet aangezien dat geschil werd uitgevochten voor de Zuid-Afrikaanse strafrechter en de officiële partijen daarbij twee (Nederlandse) burgers en de Zuid-Afrikaanse staat waren.

Maar inmiddels begrijp ik dat de FIFA makkelijk minder vergaande middelen had kunnen inzetten en bovendien “de deur platloopt in Brussel”. Dat verandert inderdaad alles. Toegegeven, ook ik heb zo mijn bedenkingen bij de macht die de FIFA rondom het WK uitoefent en de wijze waarop het Zuid-Afrikaanse strafrecht kennelijk dienstbaar is gemaakt aan de commerciële belangen van die organisatie. En de Commissie heeft inderdaad tot op zekere hoogte de taak de waarden van de Europese Unie overal ter wereld te beschermen. Hoewel dat in eerste instantie onwaarschijnlijk klinkt, is het met een beetje fantasie af te leiden uit de combinatie van art. 17 lid 1 en art. 3 lid 5 EU.

Maar om nu van de Europese Commissie opheldering te vragen over de Zuid-Afrikaanse vervolging van twee vrouwen? Dat lijkt me toch wat overdreven. Iets doen met de machtspositie binnen de EU van organisaties als de FIFA kan ik me goed voorstellen. Sterker nog, aangezien vier lidstaten momenteel hun best doen het WK van 2018 te mogen organiseren en Nederland wel of niet aan de FIFA een gelijke machtspositie heeft beloofd, ligt dat redelijk voor de hand. Europese kamervragen stellen over de relatie tussen een Zuid-Afrikaans strafproces dat niet eens meer loopt en een niet-specifiek Europese organisatie lijkt mij echter minder gelukkig. Daarmee wordt alleen maar de indruk gewekt dat niet alleen de FIFA, maar ook de Europese Unie het in Zuid Afrika voor het zeggen heeft. Althans, dat waar de FIFA macht over Zuid Afrika heeft, de Commissie macht over de FIFA heeft.

Vorige post:

Volgende post: