Hans Engels: Dit kabinet is slecht voor de democratie

door GB op 15/08/2009

in Haagse vierkante kilometer

Terwijl Rouvoet maar geen grip krijgt op het probleem waarvoor we hem hebben benoemd en terwijl Wouter Bos aanmerkelijk ouder is geworden, berijdt Hans Engels in het NRC zijn stokpaardje: Dit kabinet is slecht voor de democratie. ‘Alle belangrijke dossiers worden vooruitgeschoven,’ zo maait hij alvast het gras voor de voeten van Zomergast Pechtold weg. Tegelijkertijd probeert hij zijn partijleider te behoeden voor een nieuw NRC-diepteinterview-moment (‘tja, wat dan wel …’): wie wat wil verbeteren zal zich ‘moeten richten op een vergroting van daadwerkelijke invloed en zeggenschap van verantwoordelijke en mondige burgers.’

Op zeker één punt verdient Engels volle bijval: ‘Deze coalitie predikt de representatieve democratie, maar praktiseert de monistische partijendemocratie. Daarmee verhindert zij op voorhand elke poging om van ons door partijpolitiek machtsdenken vervormde staatsbestel een volwassen democratie te maken.’ Zeker een partij als het CDA – trouw pleitbezorger van de representatieve democratie en een nog trouwer lijkbezorger van alles waar het woord ‘referendum’ in voorkomt – zou het sieren wanneer niet alle smaakmakers en andere bedreigingen voor Balkenende in het kabinet worden opgenomen. Dat zou misschien een minimum aan discussie losmaken tussen kabinet en kamer.

Toch zijn er ook lichtpuntjes aan ons systeem. In een presidentieel stelsel als dat van de Verenigde Staten (ultiem dualisme) liggen duur en aantal van de termijn vast. In Nederland daarentegen betekent een kabinetscrisis bijna altijd nieuwe verkiezingen. Dat geeft – iemand die het kon vergelijken vertelde mij dat pas – het Nederlandse publieke debat een belangrijke extra dimensie: er kunnen door publiek en media veel makkelijker verkiezingen geforceerd worden. Een voortdurend afbranden in de media heeft effect, zeker als Maurice de Hond de nodige onrust zaait onder de backbenchers van de regeringspartijen.

Een deel van het debat dat eigenlijk tussen regering en kamer gevoerd zou moeten worden, wordt nu gevoerd tussen regering en publiek – en dat is dan weer mooi meegenomen.

Vorige post:

Volgende post: