Het recht op een Duitsvrije dodenherdenking?

door GB op 04/05/2012

in Rechtspraak, Uitgelicht

Post image for Het recht op een Duitsvrije dodenherdenking?

Opmerkelijk nieuws vandaag. In het gedoe dat even jaarlijks lijkt te zijn als de dodenherdenking zelf, was een organisatie naar de rechter gestapt om te verbieden dat op een begraafplaats te Vorden omgekomen Duitse soldaten herdacht zouden worden. Normaliter legt de burgemeester daar een krans bij de graven van omgekomen Britse soldaten. Maar nu had het Comité bedacht dat er – optioneel – ook langs Duitse graven gelopen zou worden. Dat klinkt niet onmiddellijk als het faciliteren van aldaar levend antisemitisme of een ontluikende holocaustontkenning. Toch kwam Federatief Joods Nederland in het geweer, omdat ze een begrijpelijke hekel hebben aan dit soort door goedwillende amateurs opgelegde verzoeningstrajecten. Ze stapten naar de rechter. Dan het opmerkelijke: de rechter verbood de burgemeester om langs de Duitse graven te lopen en gebood in plaats daarvan te verzekeren dat niemand per ongeluk een dode Duitse soldaat eer staat te bewijzen.

Is er dan een recht op een Duitsvrije dodenherdening? Kennelijk. Althans, in dit geval. Het vonnis is een typisch geval van een oordeel naar redelijkheid, om het positief te zeggen, of een gevalletje lui-même sa règle, om het negatief te zeggen. Er staat namelijk geen begin van een juridische argumentatie in. In plaats daarvan zaagt de voorzieningenrechter planken van deze dikte:

Veelzeggend acht de voorzieningenrechter in dit verband dat het comité gezegd heeft, pas tot de nieuwe opzet te hebben kunnen komen na het overlijden van de voormalige verzetsstrijders in het comité.
Daarmee is impliciet erkend, dat dezen hiermee grote moeite zouden hebben gehad en er moet ernstig rekening mee worden gehouden dat dit dan ook voor hun nabestaanden geldt.

Het brengt voorzieningenrechter Vrieze tot een gebiedsverbod voor de burgemeester:

Deze [voorzieningen] zullen zich ook tot de burgemeester als burgervader richten: hij zal omwille van de gevoelens van sommige van zijn burgers en burgers elders in Nederland de Duitse graven op de avond van 4 mei 2012 moeten mijden.

In ieder geval heeft iedereen die iets wil betreuren er een optie bij, namelijk dat we hier nu jurisprudentie over hebben.

1 Martin Holterman 05/05/2012 om 02:06

Over dit soort grappen heb ik me net vorige week nog in geschrifte beklaagd. Toen had ik het in een stukje over Europees recht over de Katyn zaak. Maar dit is nog veel erger (maar: veel lagere rechter, dat scheelt). Blijkbaar mogen we nog van geluk spreken dat de rechter de hele herdenking niet verboden heeft.

2 Likoed Nederland 05/05/2012 om 12:30

Diep triest dat de rechter er aan te pas moest komen om een burgemeester duidelijk te maken voor wie de Dodenherdenking bedoeld is.

3 Super De Boer 05/05/2012 om 22:43

Met alle begrip voor de tegenstanders van het herdenken van de vijand: ik houd er niet van dit soort persoonlijke keuzes onmogelijk te maken en/of strafbaar te stellen. Hoe belachelijk ook, holocaustontkenning moet m.i. gewoon kunnen, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Ben het sinds hij ook dit standpunt innam in 2009 geloof ik niet meer zo hartgrondig met Rutte eens geweest.
8) Maar goed, ik ben dan ook een echte liberaal (dus juist niet als het over geld gaat).

4 Herman 08/05/2012 om 14:51

Triest dat Federatief Joods Nederland denkt te kunnen bepalen welke doden herdacht worden (*). Diep triest dat een rechter hierin meegaat.

Ik ben 71 jaar, heb mijn vader in de oorlog verloren, maar voor mij is de oorlog niet zwart/wit, heb je niet alleen goede en foute doden. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen in de grensstreek gekozen hebben om hierbij stil te staan bij de Dodenherdenking. Jammer om te constateren dat die vrijheid hen niet gegund wordt…

(*) zie http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/08/joodse-organisatie-wil-herdenken-duitsers-op-4-mei-verbieden

Vorige post:

Volgende post: