Het Tea Party vaatje

door GB op 30/12/2010

in Buitenland

De Republikeinen nemen begin januari het Huis van Afgevaardigden over, en ze trappen af met een dosis grondwetsbeleving waar we in Nederland nog een paar staatscommissies lang van zullen moeten dromen. Meteen nadat de Republikeinse meerderheid een gelijkgestemde voorzitter in het zadel heeft geholpen zal de Grondwet in zijn geheel worden voorgelezen. Inclusief de amendementen, dus inclusief de drooglegging, de wederontkurking en technische details over de verkiezing van een President.

Maar dat is niet alles. In het 112e Congress is het in het Huis verplicht om bij de indiening van een wetsvoorstel een Constitutional Authority Statement te voegen, waarin de voorsteller aangeeft aan welk artikel van de Constitutie het Congress zijn bevoegdheid denkt te ontlenen om regels te stellen. Een formulier is beschikbaar, inclusief de voorbeelden. Het mooiste voorbeeld lijkt mij dit:

This bill makes specific changes to existing law in a manner that returns power to the States and to the people, in accordance with Amendment X of the United States Constitution.

Waarmee ook duidelijk is uit welk vaatje er getapt wordt. Dat blijkt ook wel uit de achtergrondinformatie waar de geachte afgevaardigden naar worden verwezen. De constitutie van Virginia bijvoorbeeld.

Vorige post:

Volgende post: