Het Volkskrant-advies voor Rutte, Verhagen en Wilders

door SvdL op 05/04/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Het Volkskrant-advies voor Rutte, Verhagen en Wilders

En plots ontsnapte uit het zwarte gat een tweet van Wilders die Leers uitgeprint boven zijn bed heeft gehangen. Er is tijdens de Catshuis-sessies geen seconde, ik herhaal: geen seconde, over de positie van minister van Immigratie, Integratie en Asiel gesproken. De woordvoerder van Mark Rutte en Maxime Verhagen scharen zich achter Wilders. Ook zei zeggen dat er geen seconde, ik herhaal: geen seconde, over de positie van Leers is gesproken. Daarvoor was wel degelijk enige reden, volgens mij: Leers maakt er voor het eerst een behoorlijk potje van.

Eerst zijn slip of the tongue in Trouw, gedaan tijdens een studiereis naar Angola. Daar beet de minister verslaggever Van der Heide toe dat Mauro na zijn studie terug moet naar Angola.

Eerder beweerde de minister dat leugentjes van Mauro hem niet zullen worden aangerekend. Het licht tussen beide opmerkingen kwam hem op de nodige parlementaire ergernis te staan. Zijn verdediging dat Van der Heide een tweederangs vliegtuig-reporter was, doet niets af aan de boude uitspraak. Tijdens Nieuwsuur liet Van der Heide keurig zijn bandopname horen – tweederangs of niet (wat hij overigens niet is).

En toen kwam burgemeester Boot van Giessenlanden.Die weigert een inwonende Afghaan (verdacht van oorlogsmisdaden) uit te zetten. In het persbericht van de gemeente zelf:

De 45-jarige Afghaanse vluchteling probeert al ruim 14 jaar een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. De overige gezinsleden (moeder en vier kinderen, van wie twee minderjarig) hebben wel een verblijfsvergunning en kunnen onmogelijk zonder vader Naibzay.

Leers legde uit dat burgemeesters over van alles en nog wat gaan, maar niet over uitzetten van vreemdelingen. Dat doet de Vreemdelingenpolitie en die valt onder zijn verantwoordelijkheid. Hij kan het weten – hij is nu minister en was burgemeester van Maastricht en houdt zijn poot stijf. Hij heeft met Boot gesproken en nog eens uitgelegd dat de Afghaan eruit moet. Hij riskeert er een opstand onder burgemeesters mee.

Een zwalkend optreden in de Kamer bij de behandeling van weer een onhandige Mauro-uitspraak en oorlog met Neerlands omvangrijkste bestuurslaag die hij hard nodig heeft voor het daadwerkelijk uitvoeren van zijn beleid. Theo Koelé en Ron Meerhof (Volkskrant) halen zijn optredens in de Kamer aan om hem als zwak te betitelen – je hoeft voor dat oordeel wat mij betreft niet verder te gaan dan de manier waarop hij zijn opdracht uitvoert: onhandig, scandal prone en gevangen onder het vergrootglas. In ieder geval genoeg stof voor een serieus gesprek.

Als de Volkskrant zich schuldig heeft gemaakt aan de canard van het jaar, lees de opening krant dan als advies aan Rutte, Verhagen en Wilders. Praat eens met elkaar over het functioneren van je ploeg. Want als de plannen straks bekend zijn, zullen zij er mee aan de slag moeten. De vraag blijft (er is immers nog geen seconde over gesproken) of je met deze Leers wel aan de bak wil.

Sebastiaan van der Lubben

Foto: Benoit

1 Super De Boer 05/04/2012 om 19:17

Een eend ter afleiding van de frontale aanval op de wilde ganzen…..het zou kunnen.

Fascinerend is in elk geval de stelligheid van de Volkskrant vs. de stelligheid van de vaste Catshuisbezoekers, die voor zover ik weet elke ochtend bij binnenkomst louter journalisten aantreffen bij de poort en geen één burger met een ludiek spandoek. Ik zou werkelijk niet durven zeggen wat waar is. Ik houd het op fifty-fifty dat het bericht klopt. Normaliter zou ik zeggen 60-40 in het voordeel van de krant, maar ja, de affaire Friso-Koelewijn-NRC ligt nog vers in het geheugen.

ALS het een CDA-spin is, dan vind ik ‘m wel goed bedacht. Net zoals ook het juist deze week van de band rollen van het eerste Nederlandse JSF-testtoestel goed getimed is….

2 a.zecha 21/04/2012 om 11:21

Leers en zijn team werken aan een zware klus om het Haagse “imago” van “gidsland van gastvrijheid” niet te verkwanselen.
Wat te doen met al dat “vreemd” bloed binnen de landsgrenzen en met al die vreemde “bloedjes” van kinderen?
Bovendien nog al dat gedoe over het schriftelijke politieke contract en de “prietpraat” over xenofobie en nationalistisch gedrag.
Zullen Leers en zijn teamgenoten na gedane arbeid een koninklijke onderscheiding, een goede naam, positie of geweten aan overhouden?
a.zecha

Vorige post:

Volgende post: