Het Wildersproces: tussen de regels

door GB op 23/05/2011

in Haagse vierkante kilometer, Rechtspraak

Post image for Het Wildersproces: tussen de regels

Het is duidelijk: het Wildersproces gaat door. De kruistocht van Moskowicz leidt niet tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Maar viel er dan helemaal niets voor zijn stellingen te zeggen?

Tussen de regels van de beschikking valt daar wel iets over te lezen. In de eerste plaats is het Moszkowicz gelukt om de rechtbank inhoudelijk naar de vervolgingsbeschikking van het hof te laten kijken. In ons gesloten stelsel van rechtsmiddelen is dat een prestatie, die de status van Moszkowicz als koning van de juridische achterdeur maar weer eens bevestigt. Inhoudelijk neemt de rechtbank het vervolgens op voor het hof. De beschikking was weliswaar lang, maar alle stukken in deze zaak waren omvangrijk en gingen over de strafbaarheid van de uitlatingen van Wilders. Verder geen onvertogen woord van de rechtbank over de uitspraak van het hof. Wel heeft Moszkowicz resultaat geboekt als de rechtbank duidelijk voorop stelt dat zij niet gebonden zijn aan de inhoud van de Wildersbeschikking.

Dan komt de beoordeling van het handelen van Schalken. Het leidt allemaal niet tot de gevraagde conclusie maar de rechtbank stelt wel vast dat er een bepaald ongelukkig beeld is ontstaan. Schalken had wijzer moeten zijn.

Schalken, die als één van de raadsheren in het hof een oordeel over de vervolging van verdachte had uitgesproken, had elke schijn van inmenging in de hoofdzaak moeten voorkomen.

Waarschijnlijk zit deze uitspraak voortaan in de binnenzak van Hans Jansen.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 Joke Mizée 24/05/2011 om 01:00

En Jansen gooit er nog ’s een paar wagonladingen bovenop wat de Verschrikkelijke Schalken betreft, in een soort noodkreet aan de wereld over de toestand van de democratie in ons land:
“Als ambtenaar had hij volgens Jansen meegeschreven aan de wet die het burgers in staat stelt bij het Gerechtshof in beroep te gaan tegen de weigering van het Openbaar Ministerie om bepaalde voor hen wezenlijke zaken te vervolgen. Hij is verantwoordelijk voor de uitspraak die het Openbaar Ministerie dwong om Wilders te vervolgen. Hj probeerde tijdens een diner een getuige deskundige te beïnvloeden. Hij schreef om de publieke opinie te beïnvloeden – aanhalingstekens van Jansen – “wetenschappelijke” artikelen om de boel rijp te maken voor een veroordeling van Wilders. Tenslotte trachtte Schalken “opiniemakers” te beïnvloeden.” (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/hans_jansen_waarschuwt_de_wereld/)
Ja ja, burgers die in beroep mogen – het moet niet gekker worden met die linkse rechters….

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: