Hij komt, hij komt … de Tweede Kamerverkiezing

door EB op 16/11/2016

in Varia

Tweede Kamer

Op 15 maart 2017 vindt de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal plaats. Voor de meeste Nederlanders beginnen de verkiezingen pas een paar weken voor de stemming echt te leven; als zij hun stempas ontvangen, verkiezingsposters het straatbeeld versieren en politici nog meer dan anders hun best doen om zichtbaar te zijn in de diverse media.

Voor anderen is de voorbereiding van het verkiezingsproces echter al lang begonnen. Wie die anderen zijn? Verschillende mensen. Op de eerste plaats natuurlijk de honderdvijftig leden van de Tweede Kamer. Voor hen begint de campagne eigenlijk al vanaf het moment dat zij als lid tot de Tweede Kamer worden toegelaten. Wie herkozen wil worden, moet niet alleen veel dossierkennis verwerven en successen bereiken in het parlementaire werk, maar ook daarbuiten zichtbaar zijn. Zichtbaar tijdens werkbezoeken, in ‘de zaaltjes’ en in de media. Het succes van een politicus in de politiek wordt maar ten dele bepaald door wat hij klaarspeelt als volksvertegenwoordiger. Minstens zo belangrijk is zijn zichtbaarheid en de manier waarop hij zijn werkzaamheden of opvattingen weet uit te venten. Bij de lokale afdeling van één van de politieke partijen in mijn gemeente is met het oog hierop meermaals geprobeerd een permanente campagnecommissie samen te stellen. Want dat politieke partijen niet alleen in die paar weken voor de verkiezingen het gesprek moeten aangaan met “de mensen” – om Henk Krol (50Plus) maar even te quoten – over hun standpunten, is echt niet een gevoel dat alleen bij kiesgerechtigden leeft.

Ook voor aspirant-politici is de voorbereiding op het verkiezingsproces al begonnen. De meeste landelijke politieke partijen zijn al gestart met het zoeken van geschikte kandidaten voor ‘hun’ kandidatenlijst. De ontwikkelingen in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA zullen niemand zijn ontgaan. Vorige week kwam ook de VVD in het nieuws, waar de naam van Ton Elias op de conceptkandidatenlijst zou ontbreken. En dan zijn er natuurlijk nog de aspirant-politici die zich niet kandidaat willen stellen voor één van de gevestigde politieke partijen, maar een eigen politieke partij oprichten waarmee zij in maart aan de Tweede Kamerverkiezing hopen mee te doen.

Ook voor wie zelf geen politieke ambities heeft, kan de voorbereiding op het verkiezingsproces al begonnen zijn. Dat is onder andere het geval bij de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij de werving en selectie van kandidaten, het schrijven van het verkiezingsprogramma en het voorbereiden van de campagne. En wat te denken van al die ambtenaren bij gemeenten die nu al bezig zijn met het zoeken naar geschikte locaties voor stemlokalen in hun gemeente en mensen die op de dag van de stemming lid willen zijn van het stembureau? Ook voor hen is de voorbereiding van het verkiezingsproces in volle gang. Hij komt, hij komt … de dag van de stemming voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

{ 3 reacties… read them below or add one }

1 Realist1978 17/11/2016 om 18:52

Ik ben als Turk in Nederland geboren, maar ik ben van mening dat die lui van Denk daar niet voor de Turkse Nederlanders zitten, eerder als infiltranten van Erdogan. Actie dringend gewenst!

2 EB 19/11/2016 om 12:57

@Realist1978
Het woord is op 15 maart 2017 aan de kiezer. Die kan in actie komen en op andere kandidaten stemmen.

3 Waak advocaat 22/11/2016 om 15:56

Ik ben benieuwd voor wie de kiezers gaan. Wilders staat op dit moment hoog in de peilingen. Heb er zin in, spannend wordt het zeker.

Gr.
Bjorn

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: