Hitler, Wilders, links en rechts (1)

door Redactie op 09/08/2009

in Haagse vierkante kilometer, Varia

De opkomst van Wilders heeft sterke overeenkomsten met de opkomst van de nazi’s in 1933, beweren steeds vaker steeds intelligentere mensen in mijn omgeving. Een weerlegging in twee delen.

“Geen parallel tussen Wilders en Hitler? Hitler is toch ook democratisch aan de macht gekomen?” Mijn disgenoot loopt bijna rood aan tijdens debatje afgelopen week. Het volk is in tijden van morele en economische malaise volledig op drift en Wilders bedient een groeiende minderheid met een gedachtegoed dat een bom onder onze rechtstaat legt. Daarin ziet mijn disgenoot een sterke parallel met de opkomst van de nazi’s in Duitsland. Wilders is net als Hitler een volksmenner die de democratie gebruikt om aan de macht te komen en haar vervolgens bij het grof vuil zet.

Het is de derde keer in korte tijd dat ik in een debat over Wilders dit Hitler-is-toch-ook-democratisch-aan-de-macht-gekomen-argument hoor. En voor het eerst van iemand ‘op rechts’. Dat levert een interessante gedachte experiment op. Want hoe werkt dit argument eigenlijk door – in linkse en rechtse termen? Normaliter haak ik bij discussies over nazi-Duitsland af. Meestal liggen de historische feiten een stuk genuanceerder dan de middelbare school docent geschiedenis ons heeft doen geloven. Want mensen er nauwelijks van weerhoudt om ze toch lukraak van stal te halen. Vergelijkingen met Hitler zijn, bij gebrek aan kennis, dan ook doordrenkt met emotie. Nuances komen zelden over het voetlicht en discussies over de nazi’s eindigen niet zelden in scheldpartijen. Wie nuanceert over Hitler, moet zelf een fascist zijn – bij zoveel kwaad (wat ik grif toegeef) past geen nuance. Nuance is gevaarlijk, want doet af aan de boodschap: nooit meer! Het kwaad nuanceer je niet, dat bestrijd je!

Niet vreemd. Er zijn weinig morele ijkpunten in de moderne geschiedenis waarover iedereen het in grote lijnen toch eens is – ‘Hitler’ is er denk ik één van. Hij staat voor de meest afschuwelijke menselijke eigenschappen denkbaar, uitgebuit op ongekend grote schaal en op angstwekkend efficiënte wijze. ‘Hitler’ is niet het kwaad, maar alles wat daarna komt. En alles wat daarna kwam, is lang zo kwaad niet geweest. “Natuurlijk zal Wilders zijn tegenstanders en moslims niet vernietigen in kampen, maar we gaan wel diezelfde kant op. Nogmaals: Hitler is ook democratisch gekozen!”

Een apocalyptische waarschuwing van een geëmotioneerde disgenoot. Normaliter komt dit argument uit linkse kringen. Die zien snel parallellen met nazi-Duitsland. Links heeft ook de opdracht ons wakker te houden en ervoor te zorgen dat wij niet, net als de Duitsers in 1933, gaan slapen in een democratie om wakker te worden in het Derde Rijk. In de uitvoering van die opdracht is veel geoorloofd – het Kwaad zelf mag als countervailing power worden ingezet. Afgezet tegen het Absolute Kwaad is dat in linkse termen verdedigbaar.

Maar deze disgenoot is rechts en liberaal. Hij maakt zich geen zorgen over een fascistische, kapitalistische elite die het volk bij de neus neemt, uitbuit en weerhoudt van emancipatie. Nee, hij maakt zich zorgen over het volk zelf dat met haar rabiate moslimhaat, geconfronteerd met een snel veranderend straatbeeld zich verweesd terugtrekt in eigen huis om met een stem op Wilders in ieder geval een politieke grens te trekken. Dat, zegt hij, is veel gevaarlijker nog dan wat links beweert: want een elite kunnen we afzetten met een revolutie, maar van een volk ontdoe je je niet zomaar. “En als je me niet gelooft, ben je behoorlijk naïef.” En precies dat gebeurt nu: wij helpen eigenlijk een Hitlertje democratisch aan de macht.

Wie het Hitler-is-toch-ook-democratisch-aan-de-macht-gekomen-argument niet gelooft is in linkse ogen een fascist en in rechtse ogen naïef. Als het argument klopt en, ad absurdum, we moeten wat ondernemen, dan geeft links de mogelijkheid om van Wilders af te komen: revolutie en volksopstand. Links ziet het gedachtegoed van Wilders als een truc van een elite die het volk bij de neus neemt. Dus is het recept: propaganda om het volk op te voeden en tegelijkertijd de elite afzetten.

De oplossing van rechts is lastiger. Daar komt de elite aan de macht door het volk en is het gedachtegoed van Wilders niet weg te nemen met een revolutie waarbij de elite wordt afgezet, maar alleen uit te vechten in een burgeroorlog van iedereen tegen iedereen. Hoe moeten we die burgeroorlog voorkomen? Links begint nu al met propaganda en gebruikt de middelen van de rechtstaat om Wilders een voet dwars te zetten. Rechts heeft het lastiger.

Om Wilders wind uit de zeilen te nemen, moeten we de grenzen sluiten, harder optreden tegen criminaliteit, de Nederlandse cultuur afdwingen. We moeten het volk geven wat ze vraagt. Maar daarmee wakkeren we juist de wind van Wilders aan. We stoppen hem niet, maar helpen hem op gang. Links heeft een uitvoeringsprobleem, rechts een politieke paradox. Misschien helpt het als we eens kijken naar hoe Hitler nu feitelijk aan de macht is gekomen. In deel II: waarom het Hitler-is-toch-ook-democratisch-aan-de-macht-gekomen-argument helemaal niet klopt. En dus en revolutie of burgeroorlog niet uitbreekt.

Sebastiaan van der Lubben

1 Anonymous 11/08/2009 om 20:27

Ik ben benieuwd naar deel II

2 JdB 13/08/2009 om 16:51
3 Buf 28/02/2017 om 21:18

Hier kan ik wel wat mee.
Hartstikke duidelijk. Ik irriteer me enorm aan lui die het verschil tussen socialisme en nationaal-socialisme niet zien of wensen te zien.

4 Max 05/09/2017 om 19:15

Geert Wilders: “De Koran zaait haat, ik niet”…“In 1945 werd in Europa het nazisme overwonnen. In 1989 werd in Europa het communisme overwonnen. Nu moet de islamitische ideologie worden overwonnen. Ondanks de grote gevolgen van de economische crisis is de islam het grootste probleem van Nederland. Je kunt een economische crisis hebben, maar die herstelt wel weer. Het probleem met de islamisering herstelt niet. Politici hebben lak aan de belangen van de Nederlandse burger en werken mee aan de transformatie van Nederland in Nederabië als provincie van de islamitische superstaat Eurabië. De islam ziet eruit als een religie, maar hij is een ideologie, een kwaadaardige, totalitaire ideologie die je niet mag verlaten. Hij is een totalitaire ideologie, die een hele maatschappij wil overheersen en vormgeven. Het woord “islam” betekent “domineren, overheersen”. Hij is een gewelddadige ideologie, net zoals het communisme en het fascisme. Des te minder islam hier is, hoe beter…

In heel Europa, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vechten de multiculturalistische elites een totale oorlog uit tegen hun bevolkingen, met als inzet de voortzetting van de massa-immigratie en de islamisering, uiteindelijk resulterend in een islamitisch Europa: Eurabië!… Nu al barst het in ons land van wijken waar niet-westerse allochtonen veruit in de meerderheid zijn. Laat ik een paar voorbeelden noemen: Den Haag, de Schilderswijk: 85%. Transvaal: 78%. Rotterdam, de wijk Feijenoord: 58%. Delfshaven: 58%. Amsterdam, Nieuw-West: 51%. Zaandam, Poelenburg: 61%. De wijk Nieuwland in Schiedam: 55%. Oosterwei in Gouda: 55%. Kanaleneiland, Utrecht: 68%. …enz, enz… Schilderswijk, Transvaal, Crooswijk, Slotervaart, Kanaleneiland, Huizen, noem maar op. Daar slaan ze de heipalen van het kalifaat. Daar staat de islamitische staat in de steigers waar bijna niemand meer durft te komen. Wijk na wijk, straat na straat, school na school wordt geïslamiseerd…

Europa is laatste jaren een slagveld, een oorlogsgebied: aanslag na aanslag, bijna iedere week inmiddels, doden, gewonden, onschuldige mensen die worden vermoord, opgeblazen met spijkerbommen, platgereden door vrachtwagens, kalasjnikovs. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Het is verschrikkelijk. De politici, die de islam in hun land hebben verwelkomd, hebben ook schuld. Uit politieke correctheid hebben zij bewust een oogje dichtgeknepen voor de islam. Zij hebben geweigerd om zich te verdiepen in zijn ware aard. Ze weigeren te erkennen dat het allemaal in de Koran staat: de toestemming om Joden en christenen (soera 9:29) te doden, om niet-moslims te terroriseren (08:12), de opdracht om oorlog te voeren tegen de ongelovigen/niet-moslims (9: 123) en om de hele wereld te onderwerpen aan Allah (9:33)… In plaats van zich te verdiepen in de islam hebben zij de grenzen van hun land opengesteld voor massa-immigratie en hebben zij asielzoekers toegelaten, ondanks het feit dat ISIS had aangekondigd terroristen als asielzoekers naar het Westen te sturen… Om aanslagen te voorkomen en ervoor te zorgen dat Nederland weer vrij wordt, dat journalisten vrij kunnen schrijven, dat cartoonisten vrij kunnen publiceren, dat vrouwen, homoseksuelen en alle anderen vrij kunnen leven in dit land, hebben wij één ding nodig: minder islam. Dus geen islam meer, geen moskeeën meer, geen islamitische scholen meer. Het is tijd voor onze eigen cultuur en ons eigen erfgoed…

We moeten de grenzen sluiten voor nog meer islam,voor immigranten uit islamitische landen en geen asielzoekers meer toelaten. Voer grensbewaking in. Wat je moet doen op het moment dat je een probleem hebt, is dat je eerst de kraan dichtdraait. Wanneer je een lek hebt, draai je eerst de kraan dicht voordat je gaat dweilen. Wanneer je gaat dweilen met de kraan open, is dat meestal niet zo effectief. Dus eerst moet de kraan dicht. Sluit de grenzen voor mensen uit islamitische landen en ga controleren. Ook geen asielzoekers meer naar Nederland; daar hebben we er genoeg van. We hebben gezien dat daarbij terroristen meekomen. Terroristen opereren internationaal. Wij hebben de afgelopen jaren gezien dat ze worden gearresteerd in Rotterdam, Düsseldorf, Brussel,Parijs,… ze reizen gewoon rond… Militairen zijn er niet om de veiligheid in het buitenland te waarborgen, maar om de veiligheid in Nederland te waarborgen. Dus ik zeg het volgende: beman alle grensposten weer, alle 400. Zet die 40.000 daarvoor in. Laat desnoods het leger ook tussen de grensposten patrouilleren. Gebruik daar drones voor en alle moderne middelen die er zijn. En houd iedereen die je niet in ons land binnen wilt hebben tegen met een controle. Je houdt de grens dus dicht voor iedereen zonder verblijfsvergunning, voor iedere terrorist, voor iedere asielzoeker. Voor iedereen die je niet in Nederland wilt hebben, gaat de grens potdicht”, zei Geert Wilders…

Decennialang heeft de Europese politieke elite de immigratie uit de islamitische wereld toegestaan en zelfs gestimuleerd. Er werd niet gedacht aan de problemen die dat met zich meebracht, zoals de import van jihadistische wereldbeelden, sharia, criminaliteit en armoede. Iedereen die kritisch was tegenover dit beleid werd weggezet als extremist en racist. Dus,als u niet openstaat om meer jihad en sharia-wetgeving in Europa te accepteren, bent u een nazi of racist. Kranten en politici in heel Europa karakteriseren Wilders onophoudelijk als een gevaarlijke man en een rechtse stokebrand. Soms noemen ze hem een ‘fascist’…

Zijn mensen als Ibn Warraq, Ali Sina, Wafa Sultan, Mina Ahadi, Malika Oufkir, Samia Labidi, Ayaan Hirsi Ali, Hafid Bouazza, Afshin Ellian, Necla Kelek, Nahed Selim of Nonie Darwish, die net zo over de islam denken als Wilders, dan ook islamofoben of moslimhaters? De islam haten, is niet de moslims haten. De islam is geen ras noch een persoon. Een ideologie kan niet beledigd worden of gevoelens hebben. Er mag zowel kritiek zijn op de totalitaire islamideologie als op het nazisme, het socialisme, het communisme of het liberalisme. Veel mensen weten wat de verschrikkelijke islam is, maar ze willen niet stemmen op de PVV en Wilders, omdat ze denken dat hij een extremist is, een fascist die haat zaait. Wegens die onzinnige mening hebben we nog steeds een groot probleem met de islam, de islamisering en het islamitisch terrorisme in Europa. Bedankt, niet-PVV-stemmers!…Extreem rechts is 100 % rechts en dat is anarchisme. De anarchisten schaffen de complete overheid af. Extreem links is 100 % links en dat is communisme. De communisten schaffen het complete bedrijfsleven af (nationalisatie). Daar is bij Wilders en de PVV partij geen sprake van.Geert Wilders en zijn partij PVV zijn extreem niks! Hun enige “misdaad” is dat zij het gevaar van de islamisering van Nederland en de rest van Europa aan de kaak stellen…

“Ik heb niets tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Wel heb ik een probleem met de islam en het is mijn recht als volksvertegenwoordiger en burger daar wat over te zeggen. Ik zaai geen haat, dat doet de Koran. Het is een fascistisch boek. Dit is geen boek dat we hier moeten hebben. Misschien als je al die foute verzen eruit haalt, maar dan blijft er weinig over; dan is de Koran net zo dik als de Donald Duck. En niemand zal mij de mond snoeren. Geen moslimterrorist met doodsbedreigingen, geen Officier van Justitie met onzinaanklachten en geen rechter met welk vonnis dan ook. De vrijheid van meningsuiting is de enige vrijheid die ik nog heb en niemand pakt me die af. Bovendien heb ik niets verkeerds gezegd, maar de waarheid gesproken en dat zal ik altijd blijven doen, ook over Marokkanen. Wat er ook gebeurt”, zei Wilders.

Wie zegt dat hij minder Amerikanen in Nederland wil, is wellicht anti-Amerikaans, maar geen racist. En wat voor Amerikanen geldt, geldt ook voor Marokkanen (geen ‘ras’ zijn), Fransen, Polen of Syriërs. Het is een voorstel tot immigratiebeperking. Hij wilde minder Marokkanen wegens hun hun gedrag. Hij spreekt al sinds jaar en dag over het probleem met de hoge criminaliteit en wijkproblematiek onder Marokkanen. Het werk van politici is om problemen te benoemen, verkeerde situaties aan de kaak te stellen en de discussie daarover op gang te brengen. Oud-politicus Tofik Dibi vindt het prima dat zijn moeder in de tram opstaat als er Joden naast haar komen zitten, hoe discriminerend is dat? Of tegen rapper Appa, die Joden omschrijft als “hebberige hyena’s die uit zijn op ons geld en bloed” heeft NIEMAND aangifte gedaan. Toen in 2002 Rob Oudkerk (PvdA) zei “kut-Marokkanen”, heeft NIEMAND aangifte gedaan. Toen in 2011 Diederik Samson (PvdA) zei “Marokkanen hebben een monopolie op geweld”, heeft NIEMAND aangifte gedaan. Nu Geert Wilders de vraag stelt of we (criminele) Marokkanen het land uit willen hebben, staat ineens iedereen op z’n achterste benen en roept “DISCRIMINATIE”… Rapper Ismo wordt vrijgesproken wegens de uitspraak de Joden meer te haten dan de nazi´s…belachelijk! Europa en Nederland staan aan de vooravond van een burgeroorlog. Alle ingrediënten voor een opkomend conflict in Europa zijn aanwezig. Helaas leven wij in een maatschappij, waarin we eerst wachten tot het huis goed in brand staat en dan pas gaan blussen…Wakker worden!

5 Jan 02/04/2018 om 20:55

Beweren steeds vaker steeds intelligentere mensen?…ha,ha…Beweren dome idioten…

6 Max 17/11/2019 om 14:40

Jan:Beweren linkse dome idioten zoals jij…hi,hi…

Vorige post:

Volgende post: