Ho ho ho ho

door GB op 23/12/2009

in Rechtspraak

Het kerstnieuws op dit blog wordt u aangeboden door de Gemeente Lisse. Daar had het College bijdehand lopen doen met winkelopenstellingen op zondag, en dat moet je al een tijdje niet proberen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. In Lisse is het bij verordening mogelijk gemaakt om ‘ten behoeve van bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard, waaronder feestelijkheden’ winkelopenstelling op zondag toe te staan.

Het College van B&W vond Kerst een feestelijkheid en verleende alle winkels in Lisse op zondag 20 december vrijstelling om open te gaan. Maar Kerst valt dit jaar niet op 20 december. Daar probeerden ze een mouw aan te passen door het kopen van cadeautjes mede onderdeel van het kerstfeest te maken. In het besluit overwogen B&W ‘dat Kerst een feestelijke gebeurtenis is waarbij cadeautjes worden gegeven. Ter voorbereiding van deze feestelijkheden is het gebruikelijk om inkopen te doen. Het openstellen van de winkels op zondag past hierin.’

De voorzieningenrechter van het CBB ging er uiteraard niet in mee. ‘Uit het besluit blijkt niet welke op 20 december 2009 plaatshebbende feestelijkheid ten grondslag ligt aan de verleende ontheffing.’ En dus is de ontheffing, voorlopig oordelend, onrechtmatig.

Anders dan bij de voorgaande zaken is het nu trouwens niet de Winkeltijdenwet zelf, die roet in het eten gooit. Die wet staat de gemeenteraad namelijk toe om maximaal twaalf koopzondagen aan te wijzen. Lisse kent er nog maar zes. De raad had 20 december dus best kunnen aanwijzen als koopzondag. Bovendien had het College, als het dan toch een feestelijkheid in elkaar wilde knutselen, beter advies kunnen vragen aan de Amsterdamse C1000. Of gewoon even op Wikipedia kijken. Op 20 december herdenken wij: de Heilige Theofiel († 249), de Heilige Ursan(ne) († c. 625), de Heilige Filogoon († 324), de Heilige Dominicus van Silos († 1073), de Heilige Ammon(ius) (van Alexandrië) († 249) en de Heilige Ursicinus van Cahors. Daar moet zelfs voor Lisse wel reden voor een (koop)feestje bij zitten.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: