Hoe de wet het ook kan zeggen

door GB op 27/03/2009

in Uncategorized

Al voordat sprake was van een Staatscommissie die allemaal sympathieke dingen over de Grondwet moest bedenken, hadden we hier in Nederland het intiatief van de ‘Grondwet in eenvoudig Nederlands’. Doelgroep: ‘vmbo-leerlingen; voetballers; soap-actrices; politici; secretaresses; topambtenaren; daklozen; captains of industry; leraren maatschappijleer en burgerschap; en verder voor iedereen die in ons land wil (samen)leven!’ (Echt. Deze verzameling vooroordelen en beledigingen staat hier)

Het lijkt mij een onmogelijk initiatief en verwijs voor de argumentie daarvoor graag naar het intelligente betoog van Tjeenk Willink hierover. Ook Jan Renkema liet in Onze Taal zien dat de nieuwe tekst aan dezelfde onduidelijkheden lijdt. Hij confronteerde de doelgroep met de eenvoudige tekst van artikel 2 Grondwet: ‘Wie Nederlander is, staat in de wet. In de wet kan ook staan dat iemand anders dit beslist.’ De reacties: “Kijk, dat wist ik niet, dat er een wet is waarin alle Nederlanders staan opgesomd”, riep de soapactrice. “Dus die wet wordt constant uitgebreid?”, vroeg de vmbo-leerling nieuwsgierig. Waarop de dakloze berustend opmerkte: “Dus als ik dood ben, wordt mijn naam geschrapt.” “Hè, die tweede zin begrijp ik niet”, aarzelde de voetballer. “Wie is die ‘iemand anders’ dan? Mijn trainer?”

Sindsdien is er weinig meer van die eenvoudige Grondwet vernomen. Alleen Bureau Taal deed nog een poging om de eenvoudige boel levend te houden en onderzocht ‘wat de bevolking vindt’ van de eenvoudige Grondwet. Uit het persbericht van begin januari: ‘De ondervraagden vinden De Grondwet in eenvoudig Nederlands gemakkelijk te begrijpen. En dat moet ook, vindt ongeveer 70 procent, want de Grondwet is voor iedereen bedoeld.’

Nee, dit is niet de onzinnigheid die hier in het weekend gedijt. Daarvoor moeten we bij de Belgen zijn, want daar bloeit op dit moment de echte creativiteit: de Europese Grondwet in dichtvorm.

Vanavond wordt het geheel uitgevoerd in Brussel. Voor wie dat niet halen, hier een voorproefje:

Artikel 13: De rechtstaat: De wereld wordt uitgedacht in wetten / Die beheersen wat legitiem is en verwerpelijk. / Europa is de wereld, maar moet verdedigd worden / Zonder vergissing over haar betekenis, zonder zich / op absolute waarheden te verlaten / Europa is mijn huis, jouw huis, een recht, jouw recht. / De wereld wordt in wetten uitgedacht / En valt in slaap onder de daken bij nacht.

Artikel 24: Recht op luiheid: De goede tuinier waardeert de schaduw / van de appelboom.

Artikel 25: Recht op huisvesting: Hier heeft eenieder recht op droge haren, / Op dak, niet meer dan dat, om te bewaren / Wat ons tot mensen maakte, een stoel, een vuur, / Op schutsel tegen hagel en barbaren

En een enorm artikel over het recht op taal, het blijven immers Vlamingen. Zo eenvoudig is het dan wel weer. Begrijpelijk ook: “Toon trots je woordenschatten, / Sta niet één woord af, zij het grijs als stof,”

1 LD 29/03/2009 om 11:04

Goed, laat ik dan ook maar een poging wagen:

Denkend aan Holland
zie ik brede debatten
traag door oneindig
polderland gaan,
cohorten ondenkbaar
ijdele populisten
de rijen gesloten
het Gebouw uitgaan;
en in de geweldige
leegte verzonken
de bonden,
verspreid door het land,
werkgevers, werknemers,
geknotte belangen,
rechten en mores
in een grootsch verband.
de lucht is vol gramschap
en de Grondwet wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt het gebed om monisme
met zijn eeuwige rampen
gevreesd doch verhoord.

2 LD 29/03/2009 om 11:05

Vrij naar H. Marsman uiteraard.

Vorige post:

Volgende post: