Hoe is Hero Brinkman aan ondersteuningsverklaringen op Bonaire gekomen?

door CM op 17/09/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Hoe is Hero Brinkman aan ondersteuningsverklaringen op Bonaire gekomen?

Dat de Kamerverkiezingen in Kieskring 20 – onze overzeese gemeenten – geen groot issue waren, was al wel bekend. Inmiddels kunnen we zien wat men daar gestemd heeft. De laagst scorende partij aldaar is het Democratisch Politiek Keerpunt, de combinatie van Hero Brinkman en de failliete boedel van Trots op Nederland. Vijf kiezers hebben daar op die partij gestemd. Het meest verbazingwekkende is dat het er nog vijf zijn. Brinkman heeft er altijd genoegen in gehad de westelijk gelegen delen van het Koninkrijk gezamenlijk als ‘boevenbende’ aan te duiden en naar Marktplaats te verwijzen. Dat ontging hen daar niet. Het leidde tot problemen met delegaties uit de Tweede Kamer.

Met slechts 5 stemmen in de pocket is het de vraag hoe Brinkman aan zijn 30 ondersteuningsverklaringen is gekomen. Natuurlijk, iemand die zo’n verklaring ondertekent hoeft niet op die partij te gaan stemmen. Hij hoeft überhaupt niet te gaan stemmen. En Hero is niet de enige partij met minder stemmen dan ondersteuningsverklaringen in Kieskring 20. Maar over de verklaringen voor DPK is al een zomer lang gedoe. Brinkman had Sylvain Jonkergouw erop afgestuurd. Hij werd daar bedreigd, aldus Hero. Reden om met een paar opmerkingen in de Volksrant de Gezaghebber in de gordijnen te jagen. De Gezaghebber reageerde verontwaardigd en maakte melding van twijfels over de wijze waarop Jonkergouw aan zijn getekende ondersteuningsverklaringen is gekomen. Als Sylvain veilig terug is, twittert Brinkman opgelucht. De Telegraaf meldt dat Sylvain zich in het vliegtuig lam had gezopen en het cabinepersoneel lastig had gevallen. Voor de Heerenveense Courant was dat reden om te constateren dat Jonkergouw kennelijk niet alleen in hun wijkraad problemen veroorzaakt.

Kortom, er zijn twijfels over de verklaringen voor Hero in Kieskring 20. Artikel Z4 Kieswet stelt omkoping en ‘anderzins dwingen’ strafbaar. De verklaringen zelf zijn via de Wet Openbaarheid van Bestuur opvraagbaar bij de Kiesraad. Er kan dus worden uitgezocht wie ze heeft getekend en nagevraagd worden onder welke omstandigheden dat is gebeurd. Iemand die omgekocht is zal dat niet snel toegeven, want jezelf laten omkopen is ook strafbaar. Maar eventuele andere dingen moeten boven tafel zijn te krijgen. Voor wie wil uitzoeken of Hero niet zelf een boevenbende aanvoert, ligt hier een gouden kans. Voor wie DPK op Marktplaats ziet staan is het een waarschuwing.

1 Aart 18/09/2012 om 16:07

Wat een zielig verhaal, CM. Ooit gehoord van Voltaire? “Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal er alles aan doen om te zorgen dat je het wel mag zeggen.”
Het is toch van de zotte dat al die nieuwe kleine partijtjes op kosten werden gejaagd om hier handtekeningen te verzamelen omdat er anders in Caribisch Nederland niet op ze gestemd kon worden. Moesten ze een vliegticket kopen. En dan nog was het lastig. De Piratenpartij lukte het niet, dus geen Pirates in the Caribbean voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Gelukkig was het de DPK wel gelukt, en nog een paar andere ook.

Maar tjemig, wat schrijf jij een zielig en hatelijk stuk, CM.

2 Barend 18/09/2012 om 18:51

Als ik me net als Clara zou opstellen dan zou mijn eerste vraag zijn: kom je zelf van de eilanden of zo? Nu weet ik toevallig dat één van de mannen die Sylvain bedreigde op het eiland achter hem zat in het vliegtuig en telkens tegen zijn rugleuning aanschopte. Hierop kwam een reactie.
De vraag die je zou kunnen stellen over het verzamelen van de handtekeningen hier op eilanden is die over het gedrag van de overheid hier. Telkens de regels veranderen, de plek van inleveren, zeggen dat ondertekende verklaringen weer ingeleverd moeten worden om onduidelijke redenen. Waarom wordt het tegenwerken van een zogenaamde neutrale overheid niet onderzocht. Wanneer de gezagsdragers op de BES eilanden zich gedragen zoals we ook van ambtenaren in Nederland zelf verwachten dan zou er ook minder kritiek zijn.

3 bebeben 19/09/2012 om 09:16

Interessant stuk. Inderdaad tot op de bodem uitzoeken. Zeker iemand die zelf ongezouten kritiek levert als er sprake is van onregelmatigheden, mag een kritisch onderzoek verwachten.

Het lijkt me overigens nuttig om het verzamelen van ondersteuningsverklaringen in stand te houden. Niet om een kostendrempel op te werpen — de kosten zijn te verwaarlozen — maar om te voorkomen dat iedere jandoedel meedoet. Niet om ideeën ingang te doen vinden, maar gewoon voor de grap of omdat ’t kan. Ik heb zo’n vermoeden dat Voltaire er geen enkel probleem mee heeft dat een dergelijke drempel wordt opgeworpen. Voor een beetje serieuze partij moet het ook een eitje zijn om zo’n handjevol ondersteuningsverklaringen te vinden. Nou ja, behalve als je je lam zuipt.

4 Martin Holterman 19/09/2012 om 16:03

Maar waarom zijn de BES-eilanden samen een aparte kieskring?

In het Koninkrijk in Europa zijn er 19 kieskringen voor 16½ miljoen mensen = ca. 870.000 mensen per kieskring. De BES-eilanden hebben maar 21.000 inwoners, en zijn ook één kieskring. Administratief zit daar wel een zekere logica in, maar het maakt het vereiste van ondersteuningsverklaringen wel wat lastiger/onredelijker. Waarom horen de BES-eilanden niet gewoon bij de kieskring Den Haag, net zoals de briefstemmers?

Vorige post:

Volgende post: