Hofstadoperette

door PWdH op 13/01/2010

in Haagse vierkante kilometer

Het viel commissievoorzitter Davids op, hoe snel de premier klaar was met zijn reactie op het rapport over de besluitvorming Irak. Enkele uren volstonden.

Hoe zou het zijn gegaan? Het kabinet van de premier heeft daags van te voren bij de commissie geïnformeerd naar de omvang van het rapport, om vervolgens zoveel ambtenaren te recruteren dat elk dinsdagmorgen 12 januari 2010 tussen 11.00 en 12.30 een paar pagina’s rapport kon verschalken. Tussen 12.30 en 14.00 dienden zij een en ander te verifiëren, waarna zij van 14.00 tot 15.15 hun bevindingen in een plenaire bijeenkomst hebben gedeeld. Vervolgens werden enkele minuten stilte in acht genomen om na te denken. Van 15.20 tot 16.00 trokken zij conclusies. Een half uur resteerde voor de premier, om de reactie op de lippen te krijgen. Ging het zo? Het zou kunnen.

Wij kunnen er zeker van zijn dat de premier zich heeft omringd met mensen die hierin heel erg bedreven zijn. Niet alleen de premier, maar ook zijn collega-ministers en de fractievoorzitters. Er lopen in Den Haag, in heel Nederland dan ook heel veel knappe koppen rond, die zoveel inzicht hebben in het internationaal recht, de internationale betrekkingen en de parlementaire mores, dat zij met elkaar in minder dan geen tijd burgers kunnen informeren over hun in een snelkookpan bezonken kennis.

Het was eigenlijk een peulenschil, omdat de actie goed kon worden voorbereid. Vaak genoeg ontbreekt die voorbereidingstijd, bijvoorbeeld als de ombudsman onaangekondigd een lezing geeft en het daarbij zomaar heeft over het handelen van de overheid zonder dat een klacht aanhangig is, of als primetime een oproep wordt gedaan om geld weg te halen bij een bank. Knapper nog is het reageren op een rechterlijke uitspraak terwijl de tekst nog niet voorhanden is.

Waarom zo snel, zal Davids zich hebben afgevraagd? Omdat de burger het wil? Speak for yourself. Omdat de media geen genoegen nemen met een premier of fractievoorzitter die zegt: ‘Ik ga eerst lezen. Dan denken. Dat kost tijd.’? Is de premier bang dat er volgende week geen ruimte voor hem is geprogrammeerd in welke nieuwsrubriek ook?

Misschien is het de heimwee naar de hofstadoperette dat het gaat zoals het gaat. Leve de politicus die zegt tijd te nemen voor de vrucht van een jaar studie, over zaken die zich zeven jaar geleden hebben voorgedaan.

Casper van Treslong

Vorige post:

Volgende post: