Homogeneity? This homogeneity!

door GB op 26/07/2010

in Buitenland

Terwijl ons Centraal Stembureau de aanduiding ‘LibDem’ registreerde werd Nick Clegg vorige week in Westminster op de grill gelegd door Jack Straw. Clegg mocht Cameron vervangen tijdens het Britse vragenuurtje. Dat is niet het gezapige doornemen van de leesmap onder leiding van Gerdi, zoals wij dat gewend zijn, maar een kolkend half uurtje vrij schieten op de prime-minister.

Clegg werd door Straw (overigens ook een debutant achter de dispatch box) behoorlijk in het nauw gebracht toen deze politieke opportuniteit blootlegde achter de weigering om Sheffield Forgemasters een lening te verschaffen. Clegg begon eerst met het vaste thema van Cameron (‘Labour left us in this mess’) maar hield het daarmee niet droog. Hij dikte vervolgens het genuanceerde regeringsstandpunt over de terugtrekking uit Afghanistan aan tot ‘Let me be absolutely clear that we will see our troops withdrawn from a combat role in Afghanistan by 2015’ en plaatste zelfs een dubieuze persoonlijke aanval door het wat moeizame spreken van Straw te hekelen. Het redde hem allemaal niet. Toen de Speaker of the House op een gegeven moment Cleggs beantwoording afbrak met de opmerking dat dit echt totaal niets meer met de discussie te maken had, begon het er allemaal nog hopelozer uit te zien. Clegg besloot tot de finale aanval: Jack Straw moest zijn mond houden, gezien zijn bijdrage aan ‘the illegal invasion of Iraq’.

WJLH vroeg zich hier al eerder af hoe dat nu precies zat met homogeniteit en het Britse enthousiasme over de ‘agreement to disagree’. De opmerking van Clegg biedt een aardige testcase voor de Britse situatie. Vanuit Downing Street werd de ‘Nawijn-kaart’ getrokken: hoewel het een senior minister betreft die vanachter de dispatch box spreekt en nota bene invalt voor de MP: het waren Cleggs ‘long-held personal views’. Tegelijkertijd probeerde Downing Street de angel eruit te trekken: er is geen regeringsstandpunt over de rechtmatigheid van de oorlog in Irak, dus valt er geen tegenspraak te ontwaren.

Het was allemaal bedoeld om kwade Tory-backbenchers tevreden te stellen, maar de Tory-speaker stak daar een stokje voor: ‘Ministers speak from the dispatch box as ministers, not as individuals or on behalf of parties.’

Homogeniteit en de rechtmatigheid van de Irakoorlog, waar kennen we dat van? Clegg kan misschien zijn voordeel doen met zijn kennis van het Nederlands bij het opstellen van een verklaring dat hij verkeerd begrepen is.

Vorige post:

Volgende post: