Illegale aspergestekers

door Redactie op 20/05/2009

in Uncategorized

In Someren, de meest zomerse plaats van het land, is het niet echt pluis. José Jansen heeft in haar aspergekwekerij Roemenen en ander EU-onderdanen uitgebuit. Vanwege een vechtpartij onder de aspergestekers heeft iemand de politie gebeld en die merkte dat ze niet in het gebouw konden waar de stekers verbleven. Na een telefoontje bleek dat die stekers er ook niet uit konden. Aanleiding voor een ontruiming door de gemeente vanwege overtreding van de brandveiligheidsvoorschriften. Overheden willen nou eenmaal geen tweede Schipholbrand.

Gisteren was José Jansen bij Knevel en Van den Brink. Haar bedrijf deed alles volgens de wettelijke regels, stelde zij. En die boetes die ze opgelegd had gekregen (vermoedelijk vanwege overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, ruim € 500.000), die waren nog in bezwaar. Niks aan de hand dus! En dat bonnensysteem waardoor werknemers alleen op de boerderij hun benodigdheden konden kopen, dat was alleen maar praktisch in een bedrijf met zoveel nationaliteiten. Gedwongen winkelnering, is dat niet al sinds tientallen jaren verboden? Gelukkig rekent José redelijke prijzen, niet € 13,49 voor een fles shampoo, maar € 1,49 voor een fles van de Lidl.

Staatssecretaris Albayrak was er als de kippen bij om José even bij de les te brengen over het inschakelen van illegale werknemers. José’s vijandige blik richting Albayrak overtuigde mij ervan dat hier buitengewoon veel vragen moeten worden gesteld om alles opgehelderd te krijgen.En – laat ik het maar zo zeggen – de rechtskundige bijstand die zij heeft, geeft geen aanleiding mijn wantrouwen te laten varen.

Mijn vraag was waarom dit bedrijf zo lang heeft door kunnen gaan met deze nogal particuliere werkwijze. Het antwoord kwam vanochtend: ingrijpen bij een boerderij in Someren waar paarden en koeien waren verwaarloosd. Burgemeester Veltman heeft nog veel werk om toezicht en handhaving in de gemeente op orde te krijgen.

Vorige post:

Volgende post: