Islamdebat volgens de Christenunie

door PWdH op 06/04/2009

in Uncategorized

Iedereen een islamdebat, dan wij ook een islamdebat, dachten ze bij de Christenunie. Tenslotte is dat ook een club met een sterke religieuze oriëntatie. Wellicht dus, aldus de kersverse directeur van het wetenschappelijk instituut, kan de partij de moslims de hand reiken bij het integreren in de Nederlandse samenleving.

In Trouw vandaag een uitgebreid verslag van de bijeenkomst.

„Ik kan u vertrouwen, maar kan ik alle moslims vertrouwen?”, vroeg een ouder partijlid aan de aanwezige Fatima Elatik (PvdA), voorzitter van de Amsterdamse deelraad Zeeburg. Het Utrechtse CU-Statenlid Kees van Kranenburg verwees naar de drie Formulieren van Enigheid, waarin de islam een ’verfoeilijke godsdienst’ wordt genoemd. „Daar heeft de partij zich aan gecommitteerd.”

Opvallend genoeg leek de gelovige Elatik niet uit het veld geslagen door dat uitgesproken wantrouwen, zelfs niet na de opmerking van de conservatieve en orthodox-christelijke publicist Bart-Jan Spruyt dat haar God niet de zijne was. Zij vertelde dat ze vroeger graag naar een EO-jongerendag ging en zingend en biddend de dag doorbracht. „De verschillen tussen ons zijn groot, maar we delen de band met die ene Schepper”, repliceerde zij. Zij riep de ChristenUnie op, vanwege haar sterke religieuze oriëntatie, een rol te gaan spelen in kwesties rond islam en moslims.

Naar mijn smaak levert de Christenunie hiermee een verfrissende bijdrage aan het zich al veel te lang voortslepende islamdebat, en wel om twee redenen. Ten eerste omdat men er niet voor terugschrikt te zeggen wat men denkt (‘Kan ik moslims wel vertrouwen?’) en bovendien die linkse (rechtse?) directe manmoedig wordt geincasseerd (door moslima Elatik).

Ten tweede omdat duidelijk wordt dat de gedachte dat moslim en christenen (CU, maar ook CDA) niet al te gemakkelijk op een hoop kunnen worden geveegd. De opmerking van Spruyt dat Elatiks god niet de zijne is drukt dat treffend uit. Jammer dat het verslag niet vermeldt waarom hij dat vindt. Ik vermoed dat dat iets te maken heeft met de ‘Verlichting’ en grondrechten, waarvoor in de islam naar de mening van Spruyt vast geen ruimte bestaat.

Ook Dick Pels betoogt in ‘Opium van het volk’ – waarin hij de stelling betrekt dat de democratie beter af is zonder geloof – dat het hedendaagse christendom in Nederland weinig gemeen heeft met de islam. Moderne christenen hebben volgens hem een sterk individuele beleving van religie, terwijl in de islam de gemeenschappelijke beleving (desnoods ten koste van het individu) voorop staat. Het laatste zou in elk geval verklaren waarom het integratiedebat (in Nederland) vooral een islamdebat is geworden.

UPDATE: zie ook het interview met Bart-Jan Spruyt op zijn weblog.

Vorige post:

Volgende post: