Kan een Staat failliet gaan? II

door PWdH op 27/11/2009

in Buitenland

Het rommelt in Dubai. Het staatsontwikkelbedrijf, Dubai World, heeft inmiddels uitstel van betaling gevraagd. De schuld van deze club, die zich onder meer bezighield met de bekende Palmvormige eilanden, bedraagt EUR 59 miljard. De tijd van de ‘Rising Gulf‘ lijkt voorbij.

Het dreigende omvallen van Dubai is uiteraard een nieuwe klap voor de financiële sector. Op de aandelenmarkten moesten de zogenaamde financiële waarden het dan ook ontgelden. De nodige internationale banken worden geraakt, zij het vooralsnog geen Nederlandse. De Nederlandse Staat loopt wel een aanzienlijk risico op de kredietgaranties die aan bijvoorbeeld het baggerbedrijf Van Oord zijn verstrekt.

Kan een Staat failliet gaan? Het antwoord bleek in maart ‘nee’, alleen al niet omdat geen (Nederlandse) rechter bereid is een buitenlandse Staat failliet te verklaren. Naar mag worden aangenomen geldt hetzelfde de eigen staat. Zo heet het dat Argentinië in 2001 en IJsland in 2008 ‘technisch’ failliet waren, maar niet echt. Hoewel als we de IJslanders mogen geloven, dat het IMF niet belet zich als curator te gedragen. Het jongste dreigende ‘technische’ failissement toont in elk geval dat er her en der nog de nodige lucht moet uit het systeem: de crisis is nog niet voorbij.

Vorige post:

Volgende post: