Komt een sollicitant bij de Ombudsman

door GB op 14/12/2011

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Komt een sollicitant bij de Ombudsman

De nieuwe aflevering in Holland next viceroy wordt dan toch wat serieuzer. Na zijn herhaalde sollicitatie als onderkoning van Nederland wendt mr. Roos zich nu tot de Nationale Ombudsman in een poging om het hele spel rondom de selectieprocedure voor de opvolger van Tjeenk Willink van zijn beledigende verschijningsvorm te ontdoen.

Het is namelijk op zichzelf helemaal geen probleem om voor dit soort hoog geprofileerde specifieke functies een bepaalde kandidaat op het oog te hebben. Dat heet dan, in HRM-termen, de procedure van de ‘gerede kandidaat’ of zoiets. In ieder geval niet meteen ‘vriendjespolitiek’ of ‘achterkamertjeskoehandel.’ Alleen moet je daar dan wel eerlijk over zijn. En geen advertentie plaatsen, waarmee je eigenlijk de rest van de sollicitanten niet serieus neemt.

Dus heeft Roos per brief gevraagd of de Ombudsman reden ziet om zelf een onderzoek in te stellen. Het alternatief – een klacht indienen – kan namelijk alleen via het ministerie zelf en kent een aantal procedurele hobbels. Of de Ombudsman op onderzoek uitgaat, moet nog worden besloten.

In ieder geval heeft de Ombudsman in het verleden bewezen niet terug te deinzen voor een beetje politiek profiel van zijn onderzoek. De klacht van prof. Tak toen deze door de minister-president in het antwoord op Kamervragen werd weggezet als een beunhaas, werd ook gewoon gegrond verklaard.

Als de Ombudsman op onderzoek uitgaat, dan hopen we dat hij ook meteen even kijkt naar hoe het nu zit met het KB dat in het staatsblad stond zonder dat sprake was van een contraseign en wat de eigenlijk de grondslag is van zo’n KB.

Vorige post:

Volgende post: