Korte impressie van het debat na de troonrede

door FTG op 16/09/2009

in Haagse vierkante kilometer

Enige jaren geleden zag ik op de lokale Amsterdamse tv een spotje van een politieke partij in verband met de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Het spotje speelde overdag, voor het gebouw van de voormalige optiebeurs op het Rokin. Er kwamen een man en een vrouw in beeld gelopen. De man was gekleed in een smoking, de vrouw in bijpassende kleding. Ze waren allebei blij, maar keken toch gemeen. Ze stapten vervolgens in een Porsche Boxter. Ze haalden ergens twee glazen champagne vandaan en spraken een onhoorbare toast uit, geniepig naar elkaar grijnslachend. Dat was het einde van het spotje.

Waarom had de man een smoking aan, terwijl het toch klaarlichte dag was? Waarom gingen ze champagne drinken in een Boxter, terwijl er toch makkelijk comfortabeler plaatsen te vinden moeten zijn geweest? Waar kwam die champagne zo snel vandaan? Misschien van een bediende die achterin de Porsche zat? We weten het niet. Het was een spotje van de SP, dus de twee zullen wel zo geniepig gelachen hebben omdat ze net een arbeider uitgebuit hadden, vermoedelijk in het steegje naast de optiebeurs.

De SP heeft wel vaker de neiging om op nogal demagogische wijze bepaalde suggesties te wekken. In het debat gisteren na de troonrede, tussen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen en de grootste oppositiepartijen, was daar ook weer een goed voorbeeld van te zien. Slob, de brave fractievoorzitter van de ChristenUnie, zei dat de AOW op termijn onbetaalbaar wordt als er geen maatregelen getroffen worden. Dat liegt u, gilde Kant. De AOW, zo voegde ze daar aan toe, kan onveranderd in stand blijven als tegelijkertijd de pensioenen belast worden. Hallo, Agnes, denk ik dan, alsof het belasten van de pensioenen geen “maatregel” is. Dat jij het niet eens bent met de maatregel die Slob voorstelt (verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar), betekent niet dat Slob een leugenaar is, het betekent alleen maar dat jullie van mening verschillen over wat de beste maatregel is.

Waar het demagogie betreft mogen we natuurlijk ook Wilders niet volledig uitvlakken. Hij weet de crisis voor het grootste deel aan het migratiebeleid van het kabinet. Aangezien ik geen econoom ben, kan ik niet inschatten of het Nederlandse migratiebeleid inderdaad geleid heeft tot de val van New Yorkse zakenbank Lehman Brothers, het startpunt van de crisis.

Van de aanwezige fractievoorzitters maakte Mark Rutte eigenlijk de beste indruk. Met wat een voor hem haast bovenmenselijke krachtinspanning moet zijn geweest, slaagde hij erin niet één keer de woorden “hardwerkende Nederlander” te laten vallen. Terwijl daar toch alle aanleiding toe was. Mark: hulde!

1 WdH 16/09/2009 om 10:31

Zoals professor Nieuwenhuis zou zeggen: aan de kant met Kant.

Vorige post:

Volgende post: