Lekt Timmermans uit de ministerraad?

door GB op 24/02/2011

in Haagse vierkante kilometer

Frans Timmermans liep gisteren lekker leeg in De Wereld Draait Door. De nachtkijkers die Nederland aan Libië geleverd heeft waren niet het idee van de PvdA; de PvdA bewindslieden waren tegen. Timmermans levert ook nog even het argument van Verhagen om het wel te doen erbij: als Libië echt kon helpen in de strijd tegen de Al-Qaida, dan was dat mooi meegenomen.  Als ik het goed zie, beslist het kabinet over dit soort exportvergunningen.

De vraag is dus of Timmermans hier niet uit de ministerraad lekt. Hij was als staatssecretaris geen lid van de ministerraad, maar waarschijnlijk was hij wel een deelnemer aan de vergadering. Een staatssecretaris voor Europese Zaken heeft over het algemeen reguliere toegang tot de ministerraad. In ieder geval bepaalt artikel 26 van het Reglement van Orde van de Ministerraad:

Ten aanzien van hetgeen ter vergadering besproken wordt of geschiedt, bestaat een geheimhoudingsplicht.

Hoewel niet iedereen ervan overtuigd is dat het lekken meteen een strafbaar feit in de zin van artikel 272 Wetboek van Strafrecht oplevert, kreeg Bomhoff destijds wel het Openbaar Ministerie op zijn dak.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 c wildschut 25/02/2011 om 14:40

Als het waar is, heeft Timmermans inderdaad gelekt, en dat lijkt me wel degelijk strafbaar. In ieder geval heeft hij zich hiermee glansrijk gediskwalificeerd als mogelijk toekomstig bewindspersoon.
Het lijkt me echter aannemelijker dat Timmermans in de uitzending van DWDD heeft gelogen over het aandeel van de PvdA’ers, in welk geval hij zich glansrijk kandidaat stelt voor een bewindspost ;-). Nog daargelaten dat je samen besluiten neemt en die vervolgens samen behoort te dragen (i.p.v. achteraf zeuren dat je het toch niet zo’n goed idee vond), geloof ik niet dat bewindslieden achter gesloten deuren net zo’n heilige houding hebben als voor de camera.

Reactie achterlaten

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: