Machtenscheiding op Prinsjesdag

door GB op 20/09/2011

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Machtenscheiding op Prinsjesdag

Machtenscheiding is sowieso een moeizaam concept. Op papier ziet het er al niet fraai uit, het monisme tussen Regering en Staten-Generaal is bekend en over de Raad van State hebben we het maar helemaal niet. Maar op Prinsjesdag wordt het allemaal wel heel precair.

Formeel vindt in de Ridderzaal een Verenigde Vergadering van de beide kamers der Staten-Generaal plaats. Dat valt minder op, omdat de koningin de enige is die in een kamervergadering het woord mag nemen zonder het eerst van de Voorzitter te hebben gekregen. Maar als Beatrix begint, dan spreekt zij uitdrukkelijk de ‘Leden der Staten-Generaal’ aan.

Desondanks zit de Ridderzaal half vol met ‘autoriteiten’. Niet alleen de Hoge Raad van Adel, de Ombudsman en andere soft-powers, ook de rechterlijke macht schaart zich om de troon van de Majesteit. De machtenscheiding komt dan neer op een zogenaamde enceinte tussen degenen die in vergadering bijeen zijn en de overige aanwezigen. In de praktijk is dat tegenwoordig een nauwelijks zichtbaar hekje. Maar het is er, en de rechterlijke macht blijft daar buiten.

Zo subtiel zijn de ministers niet. Die gaan breeduit op de eerste rij zitten. En de Raad van State, tevens met rechtspraak belast? Die glipt ook altijd stiekem de enceinte in. Let maar op.

(Dit is een repost)

Vorige post:

Volgende post: