Mark & Samsommeke en de hete herfst

door GB op 26/08/2013

in Haagse vierkante kilometer, Uitgelicht

Post image for Mark & Samsommeke en de hete herfst

Het bij elkaar gegunde kabinet-Rutte II had een mooi plan. Nog voor de krachtmeting echt zou beginnen, zou het met een web van deelakkoorden alle partijen in het midden aan zich gebonden hebben en via sociale akkoorden met vakbonden zou de ontevreden zuurstof uit de SP en de PVV gezogen worden. Inmiddels is het kabinet toe aan zijn eerste echt politiek geladen begroting, maar staat het eenzamer dan ooit. De PVV claimt succes met zijn protesttoer, de SP maakt zich breed in een massief zorgprotest, in het CDA heerst de stilte van een aanstaande broedermoord, bij de SGP skeelert de achterban er vandoor, 50Plus heeft dit land al een keer opgebouwd, GroenLinks waarschuwt President Assad nog één keer en D66 wil meedoen met geld verdelen, niet met bezuinigen. Alleen Arie Slob zal nog genieten van het idee te mogen aanschuiven. De rest is er wel klaar mee. En dat terwijl de oppositie toegang heeft tot een serieus veto point: de Senaat. Het worden interessante tijden, die we hier graag volgen. Vorige keer in de vorm van een wedstrijd, dit keer als fotofeuilleton. Het zal namelijk, denk ik, vooral om de beeldvorming gaan.

1. Het kabinet staat er goed op. Zijlstra meldt min of meer uit het niets dat het kabinet stopt met leuren en gewoon aan het werk gaat om een begroting te kunnen indienen op het door de Grondwet voorschreven tijdstip. De ongekroonde koning van de oppositie, Pechtold, reageert enigszins verrast maar probeert een eventueel mislukken van het proces alvast in de schoenen van dit kabinet te schuiven. De VVD had echter beter over plaatje nagedacht. Zijlstra verscheen, gejaagd, bezweet en wit voor de camera in de hal van een druk ministerie. Pechtold stond strak in het pak en stevig gebruind in de gangen van een totaal uitgestorven Eerste Kamer. Beiden waren niet op hun plek. Maar Zijlstra was zichtbaar hard aan het werk en bezig iets tot stand te brengen. Pechtold had het er duidelijk lekker van genomen, deze zomer, en stond met het zand nog in de bilnaad de boel alvast maar van te voren tegen te houden.

2. Het kabinet houdt de regie. Want hoewel de Tweede Kamer pas 2 september weer aantreedt, draait de persvoorlichting van Rutte al op volle toeren: het is een zware crisis, eenvoudige oplossingen bestaan niet. Er moeten moeilijke maatregelen worden genomen. Offers van iedereen. Dit wordt geen crisis waar we gemakkelijk uitkomen. Alleen als we met z’n allen de schouders eronder zetten. Maar dan komen we er ook sterker uit. Een lange zomer vol economen van de b-garnituur, die wekenlang elk denkbaar aspect van Rutte’s beleid zaten te slopen, gleed eenvoudig van zijn schouders. Economen praten toch voornamelijk achteraf, al was het maar omdat geen van hen de crisis heeft zien aankomen. Dan hebben we toch liever iemand die we zijn gelijk vooraf gunnen. ‘Goed om u allen weer te zien, na het reces,’ meldde Rutte monter op de persconferentie, en hij leek het oprecht te menen. ‘O captain! My captain,’ gonsde de perszaal terug, ‘waarheen leidt de weg?’

3. De media voert de spanning alvast op. ‘Het kabinet heeft zich klemgezet,’ aldus de nieuwe Ferry: Dominique van der Heyde in het Journaal. Dat is echter nog maar de vraag. In Buitenhof rukten twee staatsrechtgeleerden uit die zonder veel moeite Marijke Vos, senator voor GroenLinks, in de houdgreep namen. ‘Maar Marijke,’ vroegen de hooggeleerde heren zich af, waar haal je het indirect gekozen lef vandaan om een kabinet op te blazen? Of ze wel wist dat er geen Senaat in de beschaafde wereld te bekennen is die zich zoiets aanmeet? Of ze soms ontbonden wilde worden? Vos sjouwde achter de discussie aan. Ze herhaalde het steeds zwakker klinkende verweer dat de Eerste Kamer ‘een politiek orgaan’ is en dat er niet meer problemen waren te verwachten dan dat het kabinet zelf zou veroorzaken. Heel overtuigend kwam het er niet uit. Het werkte eerder omgekeerd. Als ze echt denkt dat ze de daar in de Senaat de volle vrijheid hebben om doodleuk een kabinet pootje te lichten, dan zullen ze met een beter verhaal moeten komen. Zoiets gaat in volle licht van de nationale opinie. Dat hoort ook bij een ‘politiek orgaan’. Het besef daarvan dringt maar matig door. Het leek Vos uitgesloten dat Rutte in deze tijden van crisis de Eerste Kamer zou ontbinden, omdat dit land niet zit te wachten op politiek gedoe. Dat laatste zal zeker kloppen. Maar of Rutte het ook niet zal doen als de publieke opinie hem gelijk en de Eerste Kamer de schuld geeft, weet ik niet.

Deze confrontatie gaat over het spel en over de spelregels. Dus over staatsrechtelijke bevoegdheden en over de politieke realiteit. Het opblazen van het kabinet kan een even nucleaire optie zijn als het ontbinden van de Eerste Kamer.

{ 7 reacties… read them below or add one }

1 Gary 26/08/2013 om 10:23

Die Vos doet me altijd denken aan tante Sidonia…

2 Hank 26/08/2013 om 11:05

Ik hoop wel dat volgende week de update weer terug is van reces.

3 GB 26/08/2013 om 11:14

Dat zal-ie zijn. Vooral als de NOS dan wel een werkend filmpje van de persconferentie op hun site heeft staan, of de flip van die achter DeMinPres zit op Youtube niet alleen het statement uploadt.

4 Super De Boer 26/08/2013 om 12:06

Ik moet de laatste tijd vaak aan Arend Jan Boekestijn denken.

5 Het Rode Vaandel 26/08/2013 om 19:54

Waarom is media enkelvoud en NOS meervoud?

6 Yoeri Roosendaal 26/08/2013 om 20:51

@ Gary

Maar zoals je weet beheerst tante Sidonia elk gesprek:

http://www.youtube.com/watch?v=5f3Wsl1QNmw

Daar was bij Vos in Buitenhof evident geen sprake van…

7 GB 27/08/2013 om 09:10

@ Het Rode Vaandel

Geen idee. Maar als het zo is, heb ik het gelukkig goed opgeschreven.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: