Missionaire ministers

door Redactie op 01/03/2010

in Haagse vierkante kilometer

In een discussie over de gevolgen van de val van het kabinet kwam een aardig rafelrandje van ons Constitutionele Recht aan de orde: de nieuw benoemde ministers Huizinga en De Jager zijn wellicht missionaire ministers in een overigens demissionair kabinet. Ze zijn immers benoemd door Hare Majesteit en gewoon met de leiding van een ministerie belast. Niet valt te verwachten dat ze als dank Beatrix meteen een ontslagbrief in de handen hebben gedrukt.

CS leverde een precedent: ‘Ten tijde van het demissionaire kabinet Lubbers III werden de staatssecretarissen van Hirsch Ballin en Van Thijn tot minister gepromoveerd. Zij hebben na die benoeming niet direct hun ontslag aan de Koning aangeboden. Zij waren dus missionaire ministers in een overwegend demissionair kabinet.’  C.A.J.M. Kortmann, ‘Kroniek van het staatsrecht’, bijlage bij NJB 1994, afl. 33, p. 47.

Niet dat het allemaal veel uitmaakt. Maar als De Jager erg enthousiast de Grieken gaat helpen, heeft de Tweede Kamer nog een extra aanknopingspunt om hem een motie van wantrouwen aan de broek te hangen.

Vorige post:

Volgende post: