Nepstemwijzer GeenPeil krijgt ongetwijfeld juridisch staartje

door Redactie op 05/02/2017

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Nepstemwijzer GeenPeil krijgt ongetwijfeld juridisch staartje

Het gaat niet zo goed met de rebellenclub van GeenPeil. Geen enkele zetel in de peilingen en opperste verwarring bij de kiezers over de vraag of nu Thierry Baudet, Jan Roos of toch Sylvana Simons de lijsttrekker van de partij is. Geen wonder dat GeenPeil een list verzint: men lanceert een eigen Stemwijzer, die als twee druppels water op de echte Stemwijzer lijkt. Wat je ook invult, het resultaat is altijd het advies op GeenPeil te stemmen. De knop “Veelgestelde vragen” leidt rechtstreeks naar de website van de Peilmensen. En pestkoppen als ze zijn, kan het vakje van directe concurrent VNL – u weet wel, die partij van Jacques Monasch, of was het Hero Brinkman? – helemaal niet worden aangevinkt. Zo ziet dat eruit:

Van de meer traditionele media heeft alleen het conservatieve De Dagelijkse Standaard het ontdekt, maar op Twitter zijn de mensen al flink wakker. Op zichzelf is het misschien best grappig, het lanceren van zo’n Nepstemwijzer, maar mag het ook? De Stemwijzer van GeenPeil gebruikt de naam en het logo van de échte Stemwijzer en ook de logo’s van ProDemos (Huis voor Democratie en Rechtsstaat) en EenVandaag. De bedoeling is natuurlijk de website zo echt mogelijk te laten lijken en achteloze kiezers op het verkeerde been te zetten. Hoe zit dat juridisch?

Hierover is in 2005 al eens een uitspraak gedaan door de voorzieningenrechter. De linkse rakkers van Eurodusnie hadden toen met het oog op het referendum over de Europese Grondwet een Referendumstemwijzer gelanceerd op de website www.referendumstemwijzer.nl. Het Instituut voor Publiek en Politiek kwam daartegen in het geweer en voerde aan merkhouder te zijn van het beeldmerk en het woordmerk ‘Stemwijzer’. De voorzieningenrechter vond dat een valide argument. Eurodusnie profiteerde door het gebruik van het teken ‘referendumstemwijzer’ onmiskenbaar van de reputatie en het onderscheidend vermogen van het bekende merk stemwijzer van het IPP en deed volgens de voorzieningenrechter ook afbreuk aan dat onderscheidend vermogen en aan de onpartijdige en onafhankelijke reputatie van het merk stemwijzer. Dit alles, aldus nog steeds de voorzieningenrechter, zonder geldige reden.

En dat was nog niet alles, want ook de vorderingen gebaseerd op het auteursrecht werden toegewezen. De voorzieningenrechter bestempelde de Eurodusnie-website als “een vrijwel klakkeloze kopie (…) van de vormgeving van de homepage van www.referendumwijzer.nl van eiseres”. Dat de eerstgenoemde website er precies hetzelfde uitzag, was natuurlijk ook de bedoeling, maar het maakte wel dat sprake was van een auteursrechtinbreuk. Een beroep op de vrijheid van meningsuiting werd van tafel geveegd. Eurodusnie moest de inbreuken staken en gestaakt houden en de domeinnaam overdragen.

Nu is er best discussie mogelijk over de vraag of het wenselijk is dat een door de overheid gefinancierd instituut als ProDemos een tamelijk banale en generieke term als ‘stemwijzer’ als merk kan laten vastleggen. Dat neemt niet weg dat de Stemwijzer van GeenPeil met zijn betrouwbaar ogende vormgeving, compleet met logo’s van ProDemos en EenVandaag, de zoekende kiezer op het verkeerde been zet en meelift op de bekendheid van de echte Stemwijzer. Het is absoluut niet ondenkbaar dat ProDemos dit niet pikt en naar de rechter stapt. Die zal de vordering ongetwijfeld toewijzen. Eveneens is het niet ondenkbaar dat GeenPeil de website weer offline zal halen als haar kwajongensstreek voldoende aandacht heeft gehad.

Vorige post:

Volgende post: