Nieuwe serie: Haagse taferelen

door LD op 01/04/2013

in Haagse taferelen, Haagse vierkante kilometer

Post image for Nieuwe serie: Haagse taferelen

In de nieuwe serie Haagse taferelen gaat Publiekrecht & Politiek op zoek naar de verhalen achter het staatsrecht en de politiek. Nu de viering van Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden nadert, is het goed om eens terug te blikken op de rijke parlementaire geschiedenis en daarbij vergeten, bijna vergeten en allerminst vergeten gebeurtenissen weer in de schijnwerpers te zetten. Een beetje á la Andere Tijden, maar dan anders.

De afgelopen jaren zijn er diverse boeken verschenen waarin het verhaal achter het staatsrecht en de politiek een plaats krijgt. Als voorbeelden kunnen worden genoemd het proefschrift Mannen van gezag van historicus Jouke Turpijn uit 2008 en het boek Over Lijken. Ontoelaatbaar Taalgebruik In De Tweede Kamer van Peter Bootsma en Carla Hoetink uit 2006. Beide werken geven een uitstekend beeld van de parlementaire cultuur van respectievelijk de periode 1848-1888 en (met name) 1934-2001. Ook diverse andere boeken behandelen de parlementaire geschiedenis op een verhalende en toegankelijke wijze. Te noemen zijn Onze premiers van historicus Han van der Horst uit 2007 en het al wat oudere Staatkundige vormgeving in Nederland (2 delen), waarvan de eerste druk nog van de hand van de grote P.J. Oud was.

Deze en vele andere werken vormen belangrijke inspiratiebronnen voor de nieuwe serie Haagse taferelen. Dat geldt zeker ook voor de immense databank van Parlement & Politiek van het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden, die een ware schatkamer gevuld met informatie over de parlementaire geschiedenis bevat. Ten slotte is voor Haagse taferelen dankbaar gebruik gemaakt van de website Staten-Generaal Digitaal, waarop vrijwel alle parlementaire documenten, Handelingen en Kamerstukken, uit de periode 1814-1995 digitaal ontsloten zijn.

Voorlopig zal iedere donderdag een nieuwe aflevering van Haagse taferelen op dit weblog verschijnen. Of we dit volhouden tot het einde van de viering van Tweehonderd Jaar Koninkrijk in 2015, valt nog te bezien, maar de Nederlandse parlementaire geschiedenis biedt er zeker genoeg materiaal voor.

Vorige post:

Volgende post: