Noord-Korea

door FTG op 25/06/2010

in Buitenland, Varia

Vanmiddag speelt Noord-Korea zijn laatste wedstrijd. Ook al zou je verder niets weten van Noord-Korea, dan toch nog kan het niemand ontgaan dat het een vreemd land is. De supporters van Noord-Korea op de tribune bijvoorbeeld, zijn geen Koreanen, maar ingehuurde Chinezen.

De officiële naam van het land wekt ook al meteen wantrouwen: Democratische Volksrepubliek Korea. Eigenlijk komt alleen bij dictaturen het woord “democratisch” in de naam van het land voor, zoals vroeger bij de Deutsche Demokratische Republik het geval was. Ook de term “Volksrepubliek” voorspelt niet veel goeds, denk aan China. In Noord-Korea is de behoefte om de werkelijke situatie te verhullen kennelijk zo groot, dat ze dachten dat alleen de term “democratie” of “Volksrepubliek” niet zou volstaan, maar dat beide termen vereist zouden zijn in de naam. Echte democratische landen hebben dergelijke propagandistische namen niet nodig. Integendeel, veel van die landen hebben nog steeds namen die suggereren dat het geen democratieën zijn, zoals het Koninkrijk der Nederlanden, of het Verenigd Koninkrijk.

Hoe schaamteloos (ook een propagandistisch woord trouwens: “schaamteloze lakei van het internationale monopoliekapitaal” was een favoriete communistische beschuldiging) en wereldvreemd die propaganda vaak is, zie je op de site van het Noord-Koreaanse persbureau, waar Zuid-Korea steevast een fascistische dictatuur genoemd wordt en artikelen verschijnen met als titel “Kim Jong Il’s feats lauded in various countries“.

Er staat trouwens ook goed nieuws op die site, want wat blijkt? Het directoraat Stoffen van het Ministerie voor Voedsel en Dagelijkse Benodigdheden heeft nieuwe jurken voor de Noord- Koreaanse vrouwen ontworpen!

Terug naar het voetbal. De wedstrijd van Noord-Korea tegen Portugal werd als eerste wedstrijd ooit, live uitgezonden in Noord-Korea. Dat zal meteen ook wel de laatste keer zijn, want de Koreanen verloren de wedstrijd met 7-0 (een uitslag die trouwens niet terug te vinden was op de site van het Noord-Koreaanse persagentschap). De commentatoren begonnen overigens wel optimistisch aan het verslag van de wedstrijd. Ze meldden dat de reputatie van het team van Noord-Korea in de wereld reeds legendarische vormen had aangenomen na de wedstrijd tegen Brazilie (die met 2-1 verloren werd). Het verslag werd grotendeels zwijgend afgesloten. Wat ging er mis voor Noord-Korea? Misschien waren de spelers vergiftigd door de Portugezen. Of misschien was hun haar te lang. We weten het niet.

Meteen na de uitzending werden beelden vertoond van dankbare arbeiders die enthousiast de grote leider Kim Jong Il prezen. Eigenlijk zouden we dat in Nederland ook moeten doen; na de wedstrijd Oranjesupporters en spelers die met een brok in de keel demissionair premier Balkenende danken. Gevolgd door beelden van van Marwijk die tot tranen geroerd Ab Klink de demissionair Minister van Sport bedankt voor het leiderschap dat hij biedt.

Vorige post:

Volgende post: