Nul ne peut découvrir la Couronne

door WVDB op 20/10/2012

in België

Post image for Nul ne peut découvrir la Couronne

Koning geeft ‘onwettig’ interview

Het boek ‘Koningskwesties’ van RTBF-journalist Frédéric Deborsu is al omstreden nog voor het verschenen is. Het bevat immers een emotioneel interview met de koning, maar het staatshoofd mag volgens de grondwet geen interviews geven. ‘Talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens’, reageert het paleis. Volgens de auteur van het boek, dat dinsdag verschijnt, gaat het om een ‘zeer emotioneel interview waarbij de koning voor het eerst openlijk spreekt over zijn familie, kinderen en geloof’.

Een interview met de vorst is constitutioneel nochtans onmogelijk. De koning geeft immers nooit  interviews. Dat mag ook niet. Het staatshoofd kan volgens de grondwet niet ter verantwoording worden geroepen voor zijn uitspraken. Al zijn uitspraken moeten dan ook ‘gedekt zijn’ door de regering.

Het koninklijk paleis is niet onder de indruk. Het boek bevat “talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens”, zo luidt het.

link naar het artikel

Artikel 88 van de Grondwet stelt de onschendbaarheid van de persoon van de Koning vast. De ministeriële verantwoordelijkheid, op papier individueel maar in de praktijk collectief gedragen, geldt voor alle handelingen van de Vorst, zodra die ook maar de minste politieke weerslag hebben (Alen en Muylle, Handboek Belgisch Staatsrecht 2011 p. 136).

De rechtspraak van de Raad van State drukt er vooral op dat ‘de Kroon niet mag worden ontbloot’: uit geen enkel stuk mag blijken hoe in het overleg tussen de Koning en een Minister een Koninklijk Besluit tot stand komt.

Gelet op deze functionele benadering, is nog maar de vraag in hoeverre het boek een ‘politieke weerslag’ hecht aan de uitspraken van de Koning. Familie, kinderen en geloof zijn alvast niet materies  die bij KB geregeld worden.

Foto: SweetCakery

1 Super De Boer 23/10/2012 om 16:46

De koning is monddood, leve de koning.

Vorige post:

Volgende post: