Obama & Nobelprijs

door GB op 18/10/2009

in Buitenland

Post image for Obama & Nobelprijs

Van de andere kant van de plas is ooit beweerd dat ‘there is hardly a political question in the United States which does not sooner or later turn into a judicial one.’ Dat is nu ook gelukt voor de Nobelprijs die Obama is toegekend.

De Amerikaanse Grondwet stelt namelijk: ‘no Person holding any Office of Profit or Trust under them, shall, without the Consent of the Congress, accept of any present, Emolument, Office, or Title, of any kind whatever, from any King, Prince or foreign State.’ (Article I, Section 9) Een Nobelprijs valt wel aan te merken als ‘emolument’, en het Nobelprijscommitee wordt gekozen door het Noorse Parlement. Bovendien is deze prijs blijkens de toelichting juist toegekend met het oog op de beinvloeding van toekomstige daden. Kortom, de Noren zijn heel handig bezig de boel in het Witte Huis over te nemen. En dat precies op de manier waarop de Founding Fathers bang waren dat het Britse systeem van obscure ridderorden dat zou kunnen doen.

Dus, stelt prof. Rotunda, is toestemming van het Congress vereist en kan het geld eventueel gebruikt worden om de staatsschuld te verminderen. Onzin, aldus prof. Balkin, het Congress heeft in een wet al algemene toestemming verleend. Bovendien is het zeer schadelijk om zo onzinnig uit de heup te schieten op gerespecteerde opiniepagina’s. ‘This may be good politics, but I doubt it. It is certainly not sound legal argument.’

1 FJJ 18/10/2009 om 23:48

Als we de relevante regelgeving bekijken paragraaf 7342 van titel 4 van afdeling 73 van boek f van het derde deel van het 5de boek van de US code, dan zien we dat giften die boven een bepaalde gespecificeerde minimumwaarde vallen alleen mogen worden aangenomen indien en zover als "when it appears that to refuse the gift would likely cause offense or embarrassment or otherwise adversely affect the foreign relations of the United States."

Dat lijkt hier het geval, dus Obama mag de Nobelprijs gewoon aannemen. Wel is juist dat daarmee de Nobelprijs en het prijzengeld eigendom worden van de Verenigde Staten, aangezien de gift wordt aanvaard in naam van de Verenigde Staten, zoals alle giften boven de minimumwaarde.

Zie (i) a tangible gift of more than minimal value is deemed to have been accepted on behalf of the United States and, upon acceptance, shall become the property of the United States;

Daarna dient Obama de Nobelprijs af te geven, de prijs zal dan in de "Foreign Archives" een plaats krijgen. Het is ook mogelijk dat de gift wordt geretourneerd aan de donor (Obama dus) of dat hij voor officieel gebruik mag worden behouden (sokkel in het Witte Huis)

Het leuke is dat van alle giften die worden ontvangen een rapport moet worden opgesteld met een omschrijving van de gift zijn geschatte waarde en de reden van ontvangst (angst voor embarrassment) en de gever van de gift.

Saillant detail de gift van Balkenende aan Bush:

President

Pair of black Zandstra
rollerblades, belreflector,
Skeelers wrist guards, knee
pads, and elbow pads, and
white wood clogs with ‘‘Jan
Peter Balkenende,’’ ‘‘In friendship,’’
and windmills painted in
blue. Rec’d—6/5/2008. Est.
Value—$762.00. Location—Archives
Foreign.

His Excellency Jan Peter
Balkenende, Prime Minister of
the Kingdom of the Netherlands.

Non-acceptance would cause embarrassment
to donor and U.S.
Government.

Verreweg de meest lullige gift van een buitenlands staatshoofd dat ik in de lijst aantrof. Sarkozy bijvoorbeeld pakte groot uit met vergulde schalen met zijn naam e.d.

Conclusie interessant stukje GB.

2 GB 19/10/2009 om 17:02

Waar staat die lijst met giften? Valt nog mee dat Balkenende niet een skateboard heeft gegeven, met een instructiefilmpje hoe hij er zelf af lazerde…

3 FJJ 19/10/2009 om 23:35

In het Federal Registar, heb even moeten zoeken maar dan heb je ook wat 😀 (heb ze als pdfje voor je)

http://www.gpoaccess.gov/fr/

zoek op: Gifts to Federal Employees From Foreign Government Sources Reported to Employing Agencies

(selecteer eerst een aantal jaren, zoekfunctie is niet heel precies maar je kan die lijsten dan vinden)

3de hit is 2008. (andere jaren zijn natuurlijk ook best de moeite waard)

Vorige post:

Volgende post: