Ondertussen in België

door GB op 14/07/2009

in Buitenland

Post image for Ondertussen in België

Alsof zowel de Vlamingen als de Walen wilden bewijzen dat ze wel degelijk kunnen samenwerken, zo snel hebben ze ieder een deelregering in elkaar getimmerd. ‘Olijfboom’ in Wallonië, ‘beschaafd Vlaams-nationalistisch’ in Vlaanderen. Tussen de regels door hebben de Vlamingen uiteraard een extra bommetje onder de stoel van de federale regering gerold: ze gaan zelf aan een soort sociaal beleid doen. Dat is ook de richting waarin de Vlamingen de staatshervorming willen, en het is juist de richting waartegen de Walen zich hartgrondig verzetten.

Alle ogen zijn nu dus weer gericht op de federale regering. Die heeft naast staatshervorming ook nog een enorm begrotingstekort en een schrijnend asielvraagstuk op zijn bordje liggen. Toch heeft juist die staatshervorming de meest giftige angel in zich: Brussel-Halle-Vilvoorde. Daar speelt een kieskringenprobleem dat volgens het Grondwettelijk Hof tot ongrondwettige verkiezingen leidt. De verkiezingen van 2007 zijn door het hof nog wel geaccepteerd, maar ze hebben geprobeerd duidelijk te maken dat voor de volgende verkiezingen (uiterlijk 2011) de zaken op orde moeten zijn. Maar Van Rompuy loopt nog niet zo hard. Lente 2010 lijkt hem vroeg genoeg.

Ondertussen doet de voorzitter van het Grondwettelijk Hof, Bossuyt, zijn best om Brussel-Halle-Vilvoorde meer te laten zijn dan een van de vele problemen die nog moeten worden opgelost. Al bij zijn aanstelling benadrukte hij dat arresten van het hof geen adviezen zijn, maar ‘te goeder trouw moeten worden uitgevoerd’. Gebeurt dat niet, dan zijn de volgende verkiezingen automatisch ongrondwettig. Ongetwijfeld is het allemaal bedoeld om een gemeenschappelijk gevoel van urgentie te bevorderen. Maar inmiddels tikt de tijd door. Ben benieuwd hoe dit afloopt en dan vooral of Grondwettelijk Hof inderdaad de verkiezingen in de grondwettelijke soep laat draaien. De Kamer zelf heeft de BHV-bezwaren ten aanzien van de Europese Verkiezingen alvast gepasseerd.

Vorige post:

Volgende post: