Ondertussen in Colombia

door GB op 01/03/2010

in Buitenland

Leiders die maar geen afstand kunnen doen van de macht bestaan niet alleen in Nederland. Het komt ook voor in Zuid- en Midden-Amerika: een serie presidenten is daar bezig om de zittingsduur van hun amt zo lang mogelijk te maken of te houden. Op dit blog kwamen Bolivia, Venezuela en Honduras al voorbij, maar er zijn er meer voorbeelden. Colombia bijvoorbeeld. Daar zag de populaire president Uribe een derde termijn wel zitten, ofschoon de Grondwet het hem verbood. Net zoals Chavez organiseerde Uribe zijn ambities als een volksbeweging: er werd vanuit de bevolking een referendum aangevraagd om de Grondwet te wijzigen. Dat referendum werd met een heel krappe meerderheid toegestaan, waarna het Constitutioneel Hof van Colombia aan zet was. Dat deed vorige week uitspraak: de wet die het referendum toestond is ongrondwettig. Exit Uribe.

Op internet is met behulp van google-translate wel iets van de motivering van de uitspraak te volgen. De meeste argumenten gaan over technische haken en ogen in de gevolgde procedure. Toch is de uitspraak niet helemaal minimalistisch te noemen omdat het lijkt alsof het hof daaraan toevoegt dat dit soort gebreken zwaarder wegen naarmate er meer op spel staat. (Misschien dat iemand die wel Spaans leest daar nog eens naar kan kijken.)

Daarmee komt de machtswisseling uiteindelijk op de rechter aan, net zoals in Honduras. Maar anders dan daar, legt Uribe zich naar verluidt wel bij de uitspraak neer.

Vorige post:

Volgende post: