Ondertussen in de oil spill

door PWdH op 06/07/2010

in Buitenland, Varia

Gisteren trok de oil spill in de Golf van Mexico weer even de aandacht tussen formatie- en WK-nieuws. BP is inmiddels meer dan drie miljard kwijt aan opruimkosten en schadevergoeding die gepaard gaan met het maar niet te dichten lek op anderhalve kilometer diepte. De vraag is hoe lang de oliemaatschappij dit soort verliezen kan opbrengen zonder failliet te gaan. Probeert het bedrijf nu nog een overname te voorkomen (de aandelen worden steeds voordeliger), op enig moment zou dat zijn enige redding kunnen zijn.

BP raakte ook zijn topman Hayward kwijt, na onhandige opmerkingen van het type de oceaan is groot, zo erg is het allemaal niet en ik wil mijn leven terug en een openbare vernedering in de commissie van energie en handel in Congress. Mogelijk lokte zijn Engels-Engels accent daarbij nog extra volkswoede uit. Het ziet er overigens wel naar uit dat BP het met de veiligheid niet zo nauw nam en de wereld evenmin naar waarheid voorlichtte over het debiet van het lek.

Ook Obama dreigt aan het lek ten onder te gaan. Het duurde lang voor hij reageerde en hij lijkt machteloos te staan. Er is een compensatiefonds van 20 miljard en een absoluut verbod op diepzeeboringen. Het laatste is door de rechter van de hand gewezen en het eerste lost het probleem niet op. William Pfaff neemt in de New York Review of Books Obama op de korrel: hij had krachtiger maatregelen moeten nemen om echt ‘in charge’ te komen. Volgens Pfaff is het duidelijk dat zowel bij de bestrijding van het lek als bij het compensatiefonds het BP is die aan de knoppen zit en niet de regering. Commerciële belangen (van aandeelhouders) staan volgens hem daarom nog steeds aan een effectieve bestrijding in de weg, terwijl BP wordt toegestaan met advocaten en lobbyisten verantwoordelijkheid af te schuiven op anderen zoals toezichthouders.

In de concept-speech die Pfaff voor Obama heeft geschreven, stelt hij voor dat de Obama-regering beslaglegt op alle Amerikaanse activa van BP zoals dat ook bij General Motors en AIG gebeurde en het bestuur van de Amerikaanse tak van BP tijdelijk over te nemen. Geen cent maar naar aandeelhouders of naar lobbyisten. Britse pensioenfondsen zijn het probleem van de Britse regeringen en wie investeert in een controversieel bedrijf als BP moet dat risico zelf maar dragen. Dit was de kans geweest voor Obama, aldus Pfaff, zichzelf als decisive president in de kijker te spelen en een Democratisch Congres in de herfst en zijn eigen tweede termijn veilig te stellen. De vraag is alleen op welke titel. Liet General Motors niet min of meer vrijwillig de controle overnemen?

Vorige post:

Volgende post: