Ondertussen in Frankrijk

door PWdH op 19/03/2009

in Buitenland

Hebben wij Elco Brinkman en zijn Bouwend Nederland, geen land ter wereld waar de bouwkunst zo onderdeel is van de nationale politiek als Frankrijk. In het land van de grandeur, dat overigens binnenkort zijn ruim veertig jaar leeggebleven Transatlantische stoel weer zal gaan bezetten, is het usance dat elke grootse president een flink bouwwerk neerzet. Opdat zijn nagedachtenis fysiek is verzekerd.

Aangezien elke president zelf bepaalt of hij ook echt een groots president is wordt er lustig op los gebouwd. Na Haussmann (àlle boulevards) en Napoléon (de Arc) geldt Mitterrand als de onbetwiste moderne bouwkampioen. Zijn grands travaux reiken letterlijk van het oosten tot het westen van Parijs: van Bibliothèque Nationale (F.M.) tot Grande Arche de la Défense, met in het midden de Louvre-pyramide.

Naar goed gebruik heeft de huidige president Sarkozy inmiddels de beste architecten gevraagd naar hun plannen voor een Grand Paris. De stad zou voortaan tot aan het Kanaal moeten reiken, zodat het (eindelijk) kan wedijveren met Greater London, zo gniffelen de Engelsen. Sarkozy zelf hoopt met het samenvoegen van het huidige Parijs binnen de Boulevard Périphérique en de voorsteden daarbuiten zelfs Haussmann te overtreffen. Grands Boulevards? Grand Paris!

Vorige post:

Volgende post: