Ondertussen in het Europees Parlement

door MD op 03/03/2010

in Buitenland

Vorige week vond Europarlementariër Nigel Farage het nodig om Van Rompey nog ook eens in persoon te wijzen op zijn vermeende gebrek aan profiel. Tijdens het eerste optreden van de Belg meldde Farage hem: “U hebt het charisma van een dweil en het uiterlijk van een bankbediende”. Ondanks dit gebrek aan overtuigingskracht (of misschien wel daardoor) zou hij verder “de sluipmoordenaar van de Europese democratie en de nationale staten” zijn en had weer iets te maken met het feit dat Van Rompuy “uit België komt, wat niet eens een echt land is.”

Wegens deze belediging werd Farage tijdens de vergadering terechtgewezen. Vandaag meldt Europa-nu dat hem bovendien een sanctie is opgelegd door het EP, in de vorm van ontzegging van een toelage voor tien dagen (omgerekend 2980 euro). Hoewel het bericht niet meldt om welke toelage het gaat lijkt het Reglement van het Europees Parlement alleen de mogelijkheid te kennen van de ontzegging van de verblijfsvergoeding voor een periode van maximaal tien dagen. Kennelijk oordeelde de voorzitter dat er hier sprake was van zodanig ‘uitzonderlijk ernstig geval van ordeverstoring of belemmering van het functioneren van het Parlement’ dat de maximale monetaire sanctie op zijn plek was. Farage vindt overigens van niet en gaat in beroep.

Los van de ernst van de belediging (of een gezochte parallel met het Reglement van de Amerikaanse Senaat, volgens welke men zich niet beledigend over een lidstaat mag uitlaten) vind ik het opvallend dat het EP niet alleen regels kent voor handhaving voor de goede orde tijdens het debat, maar ook voor strafsancties achteraf. Voor zover ik weet kennen het Reglement van Orde van de Tweede Kamer en het reglement van de Amerikaanse Senaat die bijvoorbeeld niet. Sterker nog, gebruikelijker is dat leden geen strafsanctie kan worden opgelegd voor hetgeen ze tijdens de vergadering hebben gezegd. Ik zie de link niet helemaal tussen ordeverstoring tijdens de vergadering en financiële verblijfsvergoeding. Misschien was de redenering dat de sanctie administratief van aard is omdat een lid dat zijn verblijf in Brussel of Straatsburg niet kan betalen ook niet tijdens de vergadering aanwezig kan zijn?

Michiel Duchateau

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 MD 11/03/2010 om 11:27

Ukip is lekker bezig. Nu is de microfoon van Lord Dartmouth uitgezet. Als ik het filmpje zo eens bekijk valt de ‘belediging’ me erg mee. Was de voorzitter hier niet heel erg snel met de microfoon uitzetten? Een argument ad hominem is immers weliswaar niet zo netjes, maar deze lijkt me lang niet erg genoeg voor het beëindigen van de spreektijd…

Reactie achterlaten

{ 3 trackbacks }

Vorige post:

Volgende post: