Ondertussen in het studentenhuis

door PWdH op 14/03/2009

in Uncategorized

Terug in mijn oude studentenhuis blijkt ook daar de crisis toe te slaan. ‘We hebben de zaterdagse catering afbesteld en de jaren zeventig fondueset weer van zolder gehaald’, aldus nestor Googaard, terwijl hij met spijkers beslagen blok hout peinzend aankijkt. ‘Schijnt nog van ouders te zijn geweest’.

In de fusie staat de espressomachine werkloos stof te vangen. ‘Kan ik je een kop Kanis en Gunnik koffie aanbieden?’, vraagt hij. ‘Het is natuurlijk niets vergeleken met versgemalen bonen, maar het went.’ Ik vraag hem wat er met het apparaat is. ‘Kunnen we niet meer betalen, het is bij ons ook behoorlijk aangekomen allemaal.’ Het zal toch niet waar zijn? Hij verzucht dat inderdaad achteraf het niet verstandig was ‘aandeeltjes’ te kopen van de huisrekening. Maar de gemeente was ook nog met opeens met een belachelijke hoge belastingaanslag gekomen. En de huisgenoten wilden toch meer rendement dan drie rollen pleepapier per maand. Zijn telefoon piept: ‘Even opnemen, ouders, we hebben om een kapitaalinjectie gevraagd om in elk geval pleepapier te kunnen blijven kopen.’

‘We hebben dagenlang geprobeerd het espressoapparaat terug te verkopen aan de leverancier. Er hangt nog een lening aan. Maar toen we eindelijk iemand aan de lijn kregen bleek het een curator, die wilde alleen over het aflossen van de lening praten.’ Verkopen op marktplaats, mijn naïeve suggestie, blijkt ook niet meer mogelijk: de markt voor espressoapparaten is blijkbaar volledig ingestort en ‘studentenmachines’ doen het sowieso niet goed.

Toegegeven, die Kanis en Gunnikkoffie smaakt best goed. Vinnie, een van de sjaarzen stelt bovendien – ‘ik ben zooo brak’ – zich geen enkele zorgen te maken over de crisis. ‘Door vol te lenen stimuleer ik de economie met geleend geld, en van wat ik over hou spaar ik alvast voor mijn pensioen. Plasterk zou trots op me moeten zijn.’ Om dat te benadrukken laat hij een harde boer. Ik neem nog een slok van mijn koffie.

Vorige post:

Volgende post: