Ondertussen in Singapore

door GB op 12/05/2011

in Buitenland

Het is inmiddels een gemeenplaats om bezorgd het ‘versplinterde politieke landschap’ in Nederland te constateren. Wie een kiesstelsel zoekt dat daar wat aan kan doen hoeft niet verlekkerd naar het Britse stelsel te kijken. En zelfs Venezolaanse toestanden zijn klein bier vergeleken bij het echte werk: Singapore. Bij de laatste verkiezingen daalde de steun voor de regerende partij van 66 procent naar 60 procent van de popular vote. Dat kostte ze 1 zetel, waarna ze nu 81 van de 87 bezetten. Nog steeds geen uitslag om een lange en moeilijke formatie te vrezen.

Hoe doe je zoiets?

Voor zover het aan het kiesstelsel ligt luidt het recept zo: neem het Britse first past the post-districtenstelsel. Voeg meervoudige districten toe met een stuk of zeven zetels per district, en laat je politieke zwaargewichten in zo’n district met een relatieve meerderheid voor een lijst een hele serie backbenchers het parlement in loodsen. Zo verander je ‘the winner takes all’ in ‘the winner takes everything’. Je hoeft de parlementsleden dan alleen nog maar te installeren, en het spel is op de wagen. Knappe jongen die daar dan nog tussen komt. Voor de zekerheid moet het ook niet al te simpel zijn om je kandidaat te stellen in de grote districten.

Toch beweegt het ook in Singapore. Bij de laatste verkiezingen is het de oppositie gelukt om voor het eerst een meervoudig district te winnen op de regerende partij. Voordien lukte het de oppositie alleen een voet aan de grond te krijgen in de paar overgebleven enkelvoudige districten. Om een volledige lijst te vullen in een meervoudig district verlieten de oppositieleden hun eigen district en stelden ze zich kandidaat. Die gok pakte goed uit: 1 zetel winst.

Dat valt nu nog mee, maar als het misgaat ben je als heersende partij ook meteen weg. Want het kan ook de andere kant op werken. Voorzover het aan het kiesstelsel ligt, uiteraard.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: