Ondertussen in Suriname

door GB op 25/02/2009

in Buitenland

Opbouw en onderhoud van de rechtsstaat gaat niet alleen in Nederland met een hoop gedoe gepaard. Maar in Suriname vecht men helemaal op het scherpst van de snede tussen staatsrecht en politiek. De meest recente kwestie:

Zoals bekend is wordt Desi Bouterse langzaam terug gedrongen uit het openbaar bestuur, onder andere door hem – zo goed en zo kwaad als dat gaat – te berechten. Bouterse was echter met zijn partij nog altijd lid van de Nationale Assemblee. (afbeelding) Zijn handtekening verscheen echter zelden in het presentieregister en op basis de Surinaamse Grondwet kan je dan ontslagen worden. Aldus geschiedde, waarbij Bouterse natuurlijk voor het nodige vuurwerk zorgde en naar de rechter stapt om het ontslag aan te vechten. Maar dan begint het pas. Volgens de Surinaamse Grondwet telt de Assemblee 51 leden. De partij van Bouterse vult de vacature van Bouterse niet op, want alle personen op de kieslijst hebben te kennen gegeven dat ze niet beschikbaar zijn. En dan zijn de staatsrechtsgeleerden aan zet: een incompleet Assemblee is geen Assemblee, aldus Sam Polanen. De partij van Bouterse roept alvast dat er dus geen parlement meer is, zolang Bouterse geen lid is, en dat alles wat er nu gebeurt non-existent is. Advocaat en mede-opsteller van de Grondwet Fred Kruisland vindt het onzin; de Assemblee bestaat nog steeds, maar heeft een vacante zetel. Ondertussen zet de (hoofd)redactie van Dagblad Suriname de frontale aanval in. Kolder is het, wat die Sam Polanen verkondigt. Vooral omdat de ontwikkeling van het land niet door dit soort geneuzel mag worden tegenghouden. Maar dat wijst op een groter probleem: ‘soms schaam je je diep over de prietpraat die de juristen over de hoofden van ons volk heen verkondigen. Men moet in de beroepstak Juristen echt iets gaan doen aan opleiding, training en interpretatie van wet- en regelgeving. De Grondwet, de moederwet van ons land, mag niet voor meerdere discussies vatbaar zijn. [..]’

Overigens lijkt het ook mij onzin wat Polanen debiteert. Lijstuitputting tijdens de zittingsperiode leidt bij ons eenvoudig tot lege zetels, en niet tot het verdampen van het parlement. Volgens mij is dat in Suriname niet anders. Men was er destijds bang voor dat de LPF voor een groot leeg blauw vak in de Tweede Kamer zou zorgen. Wat deze casus wel illustreert is problematiek die had kunnen ontstaan wanneer Ayaan Hirsi Ali (of hoe heet ze nou ook al weer precies) nooit Nederlander zou zijn geweest.

Vorige post:

Volgende post: