Ondertussen in Zweden

door PWdH op 17/03/2009

in Buitenland

Over excepties en shock, offend and disturb gesproken: in Zweden haalden ze al weer even geleden de exceptio artis van stal.

Wat was het geval? Een studente simuleerde een zelfmoordpoging: een kunsthappening, bedoeld om af te studeren. Twee argeloze voorbijgangers ‘redden’ haar van een brugleuning en al acterend hield ze ook de politie en het personeel van een psychiatrisch ziekenhuis voor de gek. Eerder al had kunstenaar NUG het filmpje ‘Territorial pissing‘ geproduceerd, waarin hij in een rijdende metro grafitti spuit, een raam inslaat en door het gat naar buiten duikt.

Het land verontwaardigt; minister van cultuur kwaad (‘Dit is geen cultuur’); politie stelt onderzoek in. Docenten van de kunst- en designacademie Konstfack scharen zich achter de afstuderende kunstenaars. Onder protest scherpt de rector de ethische en juridische normen nog eens aan. De studenten slaan alarm: de vrijheid van meningsuiting is in gevaar; dit is je reinste censuur.

Oordeelt u zelf over deze kunsthappenings. Hoewel weer eens wat anders dan studenten die ’s nachts een verkeersbord van een paal afschroeven, en ondanks dat het op zichzelf interessante experimenten zijn (wel resp. géén reactie publiek) dunkt me dat de artistieke exceptie de vrijheid van meningsuiting niet zo ver op kan rekken dat vernieling (schade: 100.000 kronen) en – hoe noem je dat – misbruik van zorg daaronder vallen.

Overigens schijnt NUG keurig te zijn afgestudeerd.

Vorige post:

Volgende post: