PaarsPlus ook onmogelijk?

door GB op 20/06/2010

in Haagse vierkante kilometer

Herinnert u zich deze nog? Femke Halsema legt bij Matthijs van Nieuwkerk uit dat de PVV niet kan regeren, omdat zo’n coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft en dus meteen zou stranden. Ze betrekt daarbij zelfs het staatsrechtelijk niet onbetwiste standpunt dat de Eerste Kamer in staat is om het hele zooitje naar huis te sturen.

Maar laat nu net de zo vurig door Halsema gewenste PaarsPlus-variant ook niet verder komen dan 34 van de 75 zetels. Dat is nog altijd een minder dan de 35 senatoren die VVD en CDA samen op de been kunnen brengen. Een centrumkabinet heeft overigens een royale meerderheid van 49 zetels.

(dit punt werd al eerder door BG via LD gesignaleerd, maar verdient een eigen post)

1 Jan 22/06/2010 om 11:19

Het verschil is, lijkt mij, dat de PVV standpunten heeft waar alleen de PVV achter staat. Zonder de PVV in de eerste kamer zal er nooit een PVV-idee doorheenglippen.
PaarsPlus heeft hierbij het voordeel dat op rechtsere punten het gesteund kan worden door het CDA, en op linksere punten door de SP of de ChristenUnie, waardoor er steeds toch een meerderheid kan zijn in de Eerste Kamer. Tenminste, als onderhandelingspunten uitgewisseld worden en er geen slappe compromissen uitkomen waar eigenlijk niemand achter staat. Hoe dan ook is het onwaarschijnlijk dat PaarsPlus met extreme of verwerpelijke standpunten zal komen. Links en rechts kunnen gehoord worden, maar niet extreem links of extreem rechts.
Maar goed, ideaal is het inderdaad niet…

2 FD 22/06/2010 om 13:20

Relevante verschillen inderdaad. Maar het gaat om het nut van de stelling. Zie voor een goede weerlegging:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1389610.ece/PVV_kan_zonder_senaatszetels

Vorige post:

Volgende post: