Pan-Europees referendum

door GB op 03/06/2009

in Buitenland

Een interessante club die morgen meedoet aan de verkiezingen is Libertas. Zij presenteren zich als een ‘pan-europese partij’; één club die in alle landen meedoet. Voordeel daarvan is allereerst dat we verlost zijn van het opmerkelijke gezelschapsspel: bij welke malloot zit jij in de eurofractie?

Toch blijft het behelpen, omdat ik niet kan stemmen op een Ierse kandidaat van Libertas. Maar goed, dat nemen we even voor lief. Iets anders is dat Libertas – onvermoeibaar voorvechter van democratie in Europa – uitbreiding van de EU afhankelijk wil maken van referenda in de individuele lidstaten. Waarbij de uitslag per lidstaat wordt bepaald, wel te verstaan. Een 51 % negatieve uitslag op Malta is dus beslissend, ook als alle andere lidstaten met overweldigende meerderheden hebben voorgestemd.

Uiteraard past dit bij hun standpunt om het aantal nationale veto’s weer uit te breiden: een individuele lidstaat blijft baas in eigen Brussel. Maar dan is het opmerkelijk dat Libertas wel in zijn programma opneemt dat over de toetredingsvraag een nationaal referendum moet worden gehouden. Dat is toch weer een inmenging in de nationale autonomie, namelijk de wijze waarop een lidstaat tot Europese standpuntbepaling komt. Lidstaten zouden toch ook baas in eigen hoofdstad moeten zijn. Wellicht vertrouwt Libertas de nationale regeringen niet, en moet het ‘direct-democratischer’. Maar als de vlag er zo bijhangt, zou het dan niet veel ‘direct-democratischer’ zijn om de uitslag van de referenda uit de lidstaten bij elkaar op te tellen? (Update: Newropeans, ook een Europese Partij, doet een dergelijk voorstel: een trans-europees referendum met dubbele meerderheid (zowel het aantal lidstaten als het aantal burgers) over toetredingsvragen)

Vorige post:

Volgende post: