Parlement buiten spel

door Redactie op 25/03/2009

in Haagse vierkante kilometer

De bijdrage van Geerten Boogaard kan niet geheel onweersproken blijven.

Als ik hem goed begrijp vindt hij dat het buitenspel zetten van de Tweede Kamer komt doordat de politieke leiders in het kabinet zitten in plaats van in de Tweede Kamer. Maar ja, dat is toch gebruikelijk in onze parlementaire geschiedenis. Denk eens aan Drees, Lubbers, Van Agt en Den Uyl. Dat was toch nooit een reden om het parlement buiten spel te zetten op een manier zoals nu geschiedt? Bovendien, het feit dat er een kabinet zit dat niet demissionair is vormt toch geen detail.

Tweede Kamerleden zijn nog altijd volksvertegenwoordigers en vertegenwoordigen dus meer dan een vakbondleider of een leider van werkgevers. Maar deze laatste hebben meer mogelijkheden om beslissingen te beïnvloeden dan onze vertegenwoordigers. Dat is toch jammer en zonde van ons stemrecht. Volgende keer maar niet meer stemmen?

UPDATE: De discussie werd voortgezet achter de microfoon van BNR-nieuwsradio.

1 FTG 25/03/2009 om 13:48

Ik hoorde gister Mark Rutte zeggen dat deze gang van zaken zeer “corperatistisch”is. Daar zit wat in. Die term verwijst naar de hoogtijdagen van de verzuiling, waarin de top (regenten, zou Pim Fortuyn zeggen) van de zuilen met elkaar vaststelden wat er moest gebeuren. Dit is een hele conservatieve gang van zaken, omdat de vertegenwoordigers van de zuilen voor hun achterban bepaalden wat goed was voor die achterban, zonder dat die er zelf bij betrokken werd.
Gister ging dat eigenlijk ook zo. De bonden en werkgevers (die numeriek een niet al te grote achterban hebben) bespraken met enkele ministers (die evenmin gekozen zijn) en drie fractievoorzitters wat er zou gebeuren, zonder overleg met de kamer. Niet alleen de oppositiepartijen zijn niet geraadleegd, maar de fractiegenoten van de regeringspartijen evenmin. Die zullen formeel wel akkoord gaan omdat ze vrijwel geen andere keuze hebben, maar zij hebben nauwelijks hun invloed kunnen laten gelden. Dat is natuurlijk niet al te fraai.
Als dit zo gedaan is om tijd te besparen was er natuurlijk een veel beter alternatief: Balkenende en Bos die binnen een week een plan maakten en dat voorlegden aan de kamer, waar dan een reeele discussie had kunnen plaatsvinden.

2 JAdB 25/03/2009 om 13:56

De kamerleden (behalve de fractievoorzitters van de coalitiepartijen) zijn inderdaad monddood gemaakt. Fraai is dat zeker niet. Hoe dit op te lossen?

Een gedachtespinsel van mij:
Wellicht moeten er een verbod komen op contact tussen de kamerleden en leden van het kabinet, buiten de officiële kanalen. Daardoor vindt de politieke discussie niet meer in achterkamertjes plaats, maar op de plaatsen die hiervoor zijn bedoeld: debatten in de kamer, nota’s van antwoord, beantwoording van schriftelijke vragen, etc.

Ik neem aan dat aan mijn voorstel ook wel wat staatsrechtelijke bezwaren kleven……

Vorige post:

Volgende post: