Parlementaire cultuur

door GB op 18/02/2009

in Buitenland, Haagse vierkante kilometer

Rechts van de tekst van de blog staan verschillende rijtjes met internetlinks. Die zijn verre van compleet; dus als je een tip hebt, meld het.

Een van die rijtjes verzamelt links naar rechtstreekse videoverbindingen met parlementen. Men klaagt soms over de verruwing van de Nederlandse parlementaire zeden. Een blik over de grenzen biedt dan aardig vergelijkingsmateriaal – ook als de taal niet verstaan wordt. Belgische debatten zijn alvast een stuk vileiner dan de onze, in de Knesset is het vrij gebruikelijk om te doen alsof het gebouw in brand staat, in Londen mag je schreeuwen en Italie schorst om de paar minuten. De volhouder van dit soort beelden kan soms wat heftigere gebeurtenissen registreren. In Suriname is het debat wel eens op met andere middelen voortgezet. En in Taiwan gooit men al jaren met schoenen terwijl in Jordanië alles bruikbaar is om te gooien.

Nederland moet het nog altijd doen met dat ene parlementaire vechtincident van voor de oorlog. Maar om Geert Wilders nu al een verruwing te noemen…

Vorige post:

Volgende post: