Premier raadt nadenken af

door FTG op 05/06/2009

in Haagse vierkante kilometer

Vorige week deed Mark Rutte het voorstel om een aantal wijzigingen aan te brengen in het wetboek van strafrecht, teneinde de grenzen van de vrijheid van meningsuiting te verruimen. Daarbij kwam ter sprake dat dit tot gevolg zou hebben dat het ontkennen van de Holocaust als gevolg van deze wijzigingen toegestaan zou zijn. Op dit weblog is hierover al het een en ander gezegd. Ik ben het op zich in grote lijnen met Rutte eens, ook al is het slordig dat hij van te voren niet beter heeft nagedacht over de vraag wanneer bepaalde uitingen omslaan in het oproepen tot geweld.

Het gaat mij hier echter niet om de inhoud van het standpunt van Rutte, het gaat mij om de reactie van Balkenende hierop. Die reactie luidde als volgt: ”Alleen al het denken hierover is echt onverstandig. Het ontkennen van de Holocaust is een vreselijk iets. Het is niet voor niets strafbaar gesteld”.

Van dit standpunt stokt het verstand. “The mind reels”, zoals de Amerikanen zouden zeggen. “Alleen al het denken hierover is onverstandig”! Wanneer is nadenken ooit onverstandig? Naar mijn mening nooit. Kennelijk stelt Balkenende de norm dat de Holocaust niet ontkend mag worden op één lijn met een religieus dogma. Over de juistheid van een religieus dogma mag bij voorbaat niet nagedacht worden. Sterker: het is een deugd hier niet over na te denken, maar in plaats daarvan de juistheid van het dogma klakkeloos te accepteren. Het is in feite een moreel verbod op nadenken. Zo’n verbod, of het nou van religieuze of seculiere aard is, heeft nog nooit tot iets goeds geleid.

Om zijn stelling kracht bij te zetten komt Balkenende vervolgens met het argument dat het ontkennen van de Holocaust niet voor niets strafbaar is gesteld. Ik hou er niet van om uitspraken waar ik het niet mee eens ben dom te noemen, maar voor dit geval wil ik toch een uitzondering maken. Los van het gegeven dat het ontkennen van de Holocaust als zodanig helemaal niet strafbaar is gesteld, heeft dit argument als onuitgesproken premisse, dat alles wat strafbaar is gesteld, noodzakelijkerwijs terecht strafbaar is gesteld. Dat is natuurlijk grote onzin. Nog niet zo lang geleden was homosexualiteit in een aantal westerse landen bijvoorbeeld nog strafbaar. Een aantal jaren geleden is in Nederland nog de strafbaarstelling van bedelarij geschrapt. Kennelijk kan de wetgever terugkomen van de gedachte dat iets strafbaar gesteld moet worden.

Is Balkenende echt zo dom? Daar geloof ik eigenlijk helemaal niets van. Zijn uitspraak is het gevolg van het geloof in dogma’s: het reduceert ook intelligente mensen tot het doen van domme uitspraken.

Vorige post:

Volgende post: