Publiek en privaat (III): Anders worden wij Llink

door PWdH op 23/04/2009

in Uncategorized

Een onafhankelijke visitatiecommissie onder leiding van de voormalige burgemeester van Utrecht, Annie Brouwer-Korf, heeft de aspirant-omroepen Max en Llink geëvalueerd. Wat mij daaraan opvalt is de stelling dat Llink de eigen speerpunten inhoudelijk niet zou hebben waargemaakt. Bovendien zou de groene omroep geen toegevoegde waarde bieden aan de publieke omroep, omdat alle andere omroepen zich ook al met duurzaamheid bezighouden.

Dat is toch wel merkwaardig. Allereerst lijkt de redenering niet te kloppen. Er zijn immers ook tenminste drie omroepen die zich bezighouden met het christendom. We gaan toch ook niet de EO de maat nemen of ze door evangelisatie wel voldoende zieltjes hebben gewonnen?

Maar er is ook een principiëler probleem. In Nederland hebben we een in de wereld uniek omroepstelsel, dat een eigen sfeer schept waarin burgerlijke verenigingen op basis van hun eigen overtuigingen radio-, televisie- en internetprogramma’s kunnen maken, vrij van (inhoudelijke) staatsinmenging. Een soort privatisering avant la lettre. Dan is het toch vreemd als er nu een – onafhankelijke – adviescommissie aan de Minister concludeert dat een omroep de eigen speerpunten niet waarmaakt. Dat oordeel lijkt me toch altijd nog voorbehouden aan de eigen leden van die club.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik geen begrip heb voor het feit dat er ook een afvoerkanaal moet bestaan voor aspirant-omroepen die niet goed functioneren. Zeker nu er telkens als het omroepstelsel zich opent voor nieuwe omroepen zo’n stormloop van nieuwe clubs ontstaat.

Laat ik mij daarom zelf namens de visitatiecommissie op zakelijke – en niet op inhoudelijke gronden – een vernietigend oordeel aanmatigen over (directie van) Llink. Met al haar idealisme (erkenning daarvoor) is het zakelijk een prutsclub, hetgeen wordt aangetoond door het miljoenentekort dat ze lieten ontstaan door wel programma’s te maken maar (kennelijk) nooit op de kosten te letten. Met grotendeels publiek geld. Het lijkt me dat de visitatiecommissie daar in het publiek belang een duurzaam appeltje heeft te schillen met de groene vrienden. Maar daar hoor ik ze niet over.

Vorige post:

Volgende post: