Regeren zonder de PVV

door FTG op 23/02/2010

in Haagse vierkante kilometer

Timmermans roept partijen op te voorkomen dat de PVV in de regering komt. Bos verklaart dat hij niet met de PVV gaat regeren en roept Balkende op de PVV ook uit te sluiten. Balkenende weigert dat. Het is overigens wel interessant om eens na te gaan welke mogelijke regeringen er eigenlijk te vormen zijn zonder de PVV. Niet zo gek veel. Een drie partijencoalitie is in ieder geval niet mogelijk, afgaande op de peiling van Maurice de Hond van 21 februari.

Dat de PvdA en het CDA in een volgende coalitie samen gaan regeren is niet zo waarschijnlijk. Andere opties: PvdA, SP en D66. Die combinatie komt niet verder dan 50 zetels. Een nieuwe paarse coalitie zou het iets beter doen, maar ook ver van een meerderheid blijven: 62 zetels. Een combinatie tussen CDA, VVD en D66 zou ook geen meerderheid halen: 69 zetels. Bovendien loopt regeren met het CDA voor D66 altijd slecht af.

Hoe zou het dan zitten met een coalitie tussen vier partijen? Een dergelijke regering zou waarschijnlijk niet erg stabiel zijn, maar is misschien onvermijdelijk. Een coalitie met het CDA is numeriek gezien het meest veelbelovend. De nogal onwaarschijnlijke combinatie van CDA, VVD, D66 en SP haalt 80 zetels. Om die coalitie mogelijk te maken moet de SP haar bezwaren tegen de verhoging van de AOW leeftijd inslikken, wat niet zo geloofwaardig zou zijn. De iets minder onwaarschijnlijke combinatie CDA, VVD, D66 en Groen links zou 82 zetels halen.

Persoonlijk vind ik voor een vier partijencoalitie de combinatie PvdA, VVD, D66 en Groen Links het interessantst. Inderdaad: Paars aangevuld met Groen Links. Volgens de peiling van Maurice de Hond zou die coalitie weliswaar net geen meerderheid halen (75 zetels), maar het valt natuurlijk niet uit te sluiten dat ze feitelijk een paar zetels meer halen. Het valt ook niet uit te sluiten dat dit tot een vruchtbare samenwerking zou leiden. Bos is een stuk liberaler dan de traditionele sociaal-democraat en Femke Halsema is liberaal van het jaar geweest. Beide partijen kunnen gemeenschappelijke grond vinden met D66. Met de VVD verwacht ik hier ook niet al te veel problemen. Mark Rutte stemt immers sowieso altijd al D66. Andere kopstukken van de VVD zijn zelfs lid van D66.

De grootste partij levert de premier. Van deze vier partijen is de VVD de grootste in de peiling. Dat betekent dat Rutte premier wordt. Hij zou dan de eerste premier van VVD/D66 huize zijn.

1 TdB 23/02/2010 om 10:09

Aangezien paars met groen de niet-kleur wit oplevert (tenzij men uitgaat van verf: daarvan weten we allen sinds onze kleutertijd dat alle kleuren tezamen, ongeacht onderlinge verhouding, altijd tot bruin mengt), stel ik voor alvast te spreken over het eerste Witte Kabinet.

2 PWdH 23/02/2010 om 11:08

In Scandinavië schijnt het min of meer gebruikelijk te zijn minderheidskabinetten te vormen. Dat zouden we ook kunnen proberen. Bijvoorbeeld: CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV?

3 L. Dj 26/02/2010 om 12:16

Wees slim. Ga mee met de duivel en kijk waar de zwakke plekken zitten.
Ik begrijp dat Wilders te ver gaat. Om iets goeds te bereiken moet je echt Vaderlandslievend zijn. Het is jammer dat Wilders dat niet is. Wat hij doet is Nederland in de vernieling helpen op de wijze hoe hij zijn zogenaamde missie verkondigd.

4 Rob de Wildt 27/02/2010 om 09:14

Als fervent anti-Wilderiaan ben ik juist wel voor een regering met de PVV. Het mooie van de hele PVV is nu eenmaal dat ze maar 1 redelijk geloofwaardige politicus hebben. Zolang de PVV in de oppositie zit kan Wilders de touwtjes strak in handen houden. Bij ministers is dat een onmogelijke opgave. En dan krijg je het mooie LPF scenario. Hoe sneller je dat doet hoe groter de kans op dit scenario want des te langer de PVV in de oppositie blijft des te meer tijd er is om mensen te zoeken die dit beleid echt kunnen uitdragen en in de praktijk brengen met alle gevolgen van dien.
Het is echter niet zo dat je met een uiteenvallen van de PVV van de problemen af zult zijn. De volgende beweging van populistische en zondebokzoekende aard zal nooit lang op zich laten wachten in deze tijden van ‘vrijheid van ongefundeerde meningsuiting’.

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: