Reisadvies: oppassen met Zwitserland

door GB op 08/08/2009

in Buitenland

Sinds Donner na de moord op Van Gogh opeens begon over het verbod van smalende godslastering, lijken de dagen ervan geteld. Op dit blog voert LD de oppositie aan.

Maar er is meer om je druk over te maken. In het Wetboek van Strafrecht wordt ook het gebruik van het wapen van het Zwitserse Eedgenootschap strafbaar gesteld, als dit gebeurt onder omstandigheden die het Zwitserse nationale gevoel zouden kunnen krenken. (artikel 435d) Daarbij is het nationale gevoel in Zwitserland zelf maatgevend. De krenking kan komen vast te staan door een verklaring van de Zwitserse gezant. Die geldt als als voldoende gezaghebbend om dat uit eigen wetenschap te verklaren.
Wie zich afvraagt hoe we nu weer aan zo’n artikel komen: het enige wat ik digitaal heb kunnen vinden is dat we dit in Nederland in 1956 strafbaar hebben gesteld als een vorm van huldiging van Zwitserland. En er is jurisprudentie over. Moeten we in een verloren moment maar eens opzoeken.

Maar hoe dan ook: als u iets in elkaar knutselt om het Zwitserse bankgeheim ter discussie te stellen, en de Zwitserse ambassadeur vindt dat niet grappig, dan sluit de Nederlandse justitie u voor hem op. Als die ambassadeur toevallig een een flinke conservatief is, dan zal zelfs Mirjam Sterk naar andere badkleding moeten omzien. Alles ter ere van Zwitserland!

Vorige post:

Volgende post: