Rita Lokaal

door LD op 18/03/2009

in Haagse vierkante kilometer

Rita Verdonks Trots op Nederland doet het slecht in de peilingen. Ooit was de partij, pardon: beweging, goed voor 26 zetels. Daarvan is er volgens de laatste peiling nog welgeteld 1 over. Maar Rita geeft niet op, zo blijkt uit een document dat ik afgelopen weekend in de nachttrein van Leiden naar Amsterdam uit een stapel achtergelaten Spitsen, Metro’s en Volkskranten viste. Klaarblijkelijk had een sympathisant van IJzeren Rita het laten liggen, na er nog een kleine glosse aan toegevoegd te hebben. Tamelijk slordig, want het stuk draagt het stempel ‘strikt vertrouwelijk’. Lees het hier en huiver!

De strekking van het document is duidelijk: Trots op Nederland heeft plannen om een Leidse afdeling van de beweging op te richten. Deze moet als Trots op Leiden, oftewel TOL, door het leven gaan. De analyse van de Leidse politiek is helder: de PvdA is regentesk en wordt uitgekotst, het CDA is onzichtbaar en onduidelijk, de VVD met handen en voeten aan het college gebonden, de SP beweegt zich met name in kringen van kunstenaars en krakers, D66 zit met een lijk van Pechtold en de Leefbaren zijn te gefragmenteerd om iets voor te stellen. GroenLinks wordt niet eens genoemd. Kortom: er is ruimte voor TOL. 3 tot 7 raadszetels behoren tot de mogelijkheden, aldus de nota.

Desgevraagd laat een woordvoerder van de Leidse Stichting Hulp, Onderzoek en Advisering bij Xenofobie weten niet blij te zijn met de plannen van Verdonk. “We hebben behoefte aan bruggenbouwers in Leiden. Verdonk zaait alleen maar tweedracht.”

Op naar de 0 zetels dan maar?

Vorige post:

Volgende post: