Roland Freisler

door GB op 29/08/2009

in Recensies

De foto links is vrij bekend. Het is dr. Roland Freisler, op dat moment in functie als president van het Volksgerichtshof. De oprichting van dit gerechtshof was een van de manieren waarop de Nazi’s grip op de rechtspraak hielden: de ‘berechting’ van politieke delicten opdragen aan een apart hof en dat dan zorgvuldig vullen met loepzuivere Nazi’s. Daarmee breek je inhoudelijk de onafhankelijke rechterlijke macht af, want de rechters daar zullen zich niet tegen het gezag verzetten. Freisler plachtte bijvoorbeeld te zeggen dat hij zou beslissen ‘wie der Führer selbst den Fall beurteilen würde.’ Freisler komt ook nog kort voorbij in de film Valkyre, want hij was het die de showprocessen leidde na de mislukte aanslag op Hitler. Dit is historisch beeld uit dat proces:

De opnames werden gemaakt met het oog op propaganda. Maar het geschreeuw van Freisler (hij werd ook wel Razende Roland genoemd) maakte zinvol gebruik technisch bijna onmogelijk, en het resultaat was sowieso weinig verheffend. Freisler had bijvoorbeeld de gewoonte om verdachten hun riemen en bretels te laten ontnemen en ze vervolgens een te grote broek te laten aantrekken. Waarna hij ze af en toe belachelijk kon maken omdat ze met hun broek stonden te hannesen. De propagandafilm werd uiteindelijk dan ook verboden en tot staatsgeheim verklaard.

Een documentaire over dit dieptepunt in de geschiedenis van de onafhankelijke rechtspraak staat op YouTube. In die documentaire komt het incident voor dat Freisler op een gegeven moment de schaamlap die het begrip ‘onafhankelijke rechtspraak’ inmiddels geworden was, helemaal laat vallen. Hij smijt dan wetboeken de rechtszaal in en buldert dat hij geen wetboeken nodig heeft: ‘Ik ben zelf de wet!’ Waarmee hij de slechte tegenhanger is geworden van Judge Dredd.

1 Jules Vismale 20/03/2010 om 19:29

Ik heb al vaak gereageerd op Roland Freisler en ondanks wat hij heeft aangericht voel ik mij toch enigzins aangetrokken door deze bloedrechter. Toen ik hem voor de eerste keer leerde kennen rond 1989 op het moment dat ik foto’s van hem zag staan in sommige oorlogsboeken en de gruwelijke showprocessen die Freisler voerde tegen de Witte Roos en de samenzweerders van 20 juli 1944 kon ik er niet bij dat er meer rechters des doods bestonden. Freisler is namelijk niet de eerste (onrechtvaardige) magistaat die duizenden mensen ter dood had veroordeeld! Een kleine 150 jaar eerder ging Antoine-Quentin Fouquier-Tinville hem voor die net als Freisler 2600 mensen zou laten executeren! Het zou het mooiste zijn als er bepaalde historici waren die een boek over Fouquier-Tinville en Freisler zouden schrijven over hun levensloop, de vergelijkingen en verschillen, welke slachtoffers ze maakten en hoe ze aan hun einde kwamen. Ze leken zo sterk op elkaar dat ze bijna familie van elkaar hadden kunnen zijn!

Vorige post:

Volgende post: