Rutte cont’d

door SV op 02/06/2009

in Haagse vierkante kilometer

“Inhoud boven vorm” zei mijn vader en zijn devies getrouw probeer ik stellingen te beoordelen naar de inhoud. Soms echter is de vorm zo belabberd, dat de inhoud niet goed doordacht kàn zijn. Zo is het met de eerder ter sprake gekomen gebeten hond Mark Rutte. Hier liet WdH al zien dat Rutte’s ideeën niet goed zijn doordacht. Hetzelfde optreden in Buitenhof laat ook zien waarom de discussie die hij wil aanzwengelen maar niet van de grond komt: Hij Kan Geen Samenhangende Zin Uitbrengen.

Zo rond 15’30” van de uitzending begint de VVD-lijsttrekker de drie voordelen op te sommen van samenlevingen waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan: zulke samenlevingen zijn (i) welvarender, (ii) ontspannener en…dan verzandt hij geklaag over het CDA. Peter van Ingen leidt Rutte verder af door te vragen of Rutte soms refereert aan de uitspraak van Balkenende. En de sluizen breken bij Rutte open, pathos, ethos en logos van de kaart vegend:

“Wat ik zou willen van de premier is twee dingen. Ten eerste dat hij erkent, – zijn woordvoerder Sybrand van Haersma Buma, Tweede-Kamerlid, was bij de bijeenkomst – die is het niet met ons eens in alle opzichten, maar hij zegt wel: “ik zie inderdaad dat we een probleem hebben in Nederland” De premier ziet dat niet en dat vind ik ernstig, maar wat ik erbij wil zeggen: hij en Verhagen hebben op dit punt natuurlijk weinig recht van spreken. Theo van Gogh werd vermoord. In 2004. De reactie van het CDA en het kabinet is: “We moeten de artikelen over godslastering aanscherpen. Dat is hetzelfde als dat je zegt een meisje met een korte rok wordt lastiggevallen door een paar Marokkanen dat je dan zegt dat komt omdat je een korte rok aan hebt. Dat is exact hetzelfde. Toen Nekschot van zijn bed werd gelicht door tien regenjassen, dat klopje op de deur waarvan we dachten dat we het in nederland nooit zouden meemaken. Dit is het CDA anno 2009 dat niet strijdt voor het vrije woord – Opinio, het weekblad, is kapotgeprocedeerd door deze minister-president. Hij heeft wat dat betreft geen enkel recht van spreken [in gesprek afwezige interpunctie toegevoegd voor leesbaarheid-sv]”

Afshin Ellian noemt het in Elsevier een slecht interview. Omdat de vrijheid van meningsuiting zo belabberd wordt gebruikt? Neen – omdat het gesprek een voortzetting zou zijn van de radicale hetze tegen Rutte. Waarop ik zou willen zeggen, vrij naar mijn vader: met lijsttrekkers als deze heb je geen kritisch Buitenhof meer nodig.

Ik wens de VVD twee dingen toe: (i) een nieuwe lijsttrekker.

1 GB 02/06/2009 om 10:37
2 Pieter K. 03/06/2009 om 15:49

Onbedoeld grappig? "hij en Verhagen hebben op dit punt natuurlijk weinig recht van spreken"

Vorige post:

Volgende post: